Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2019

Boost-programma moet shorttrack in Zuid-Nederland steuntje in de rug geven

Het regionaal talentencentrum (RTC) Zuid en het Gewest Noord Brabant-Limburg-Zeeland hebben gezamenlijk een 'boost-programma' opgesteld voor jonge shorttracktalenten uit Zuid-Nederland. Doel hiervan is dat deze jeugdige talenten zich de komende jaren in hun eigen regio kunnen door ontwikkelen naar de top van de nationale en internationale shorttracksport.

Foto : Sander Chamid

Met dank aan de inspanning en bijdragen vanuit onder meer de gemeente Tilburg, het Centrum voor Topsport en Onderwijs Zuid-Nederland en de KNSB kunnen kunnen het Gewest en het RTC het shorttracken in de regio extra stimuleren. Het RTC Zuid Schaatsen heeft dan ook de ambitie om in de toekoms erkend te worden als een volwaardig RTC-shorttrack. Een mooi doel, aldus Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Eind augustus wordt het shorttrack 'boost-programma' gestart met een speciaal zomerkamp voor de jeugdige shorttracktalenten. Daarna volgt een intensiever programma voor shorttracktraining in Tilburg. "Door een stap voor stap aanpak gaan we een kwalitatief hoogwaardig programma aanbieden", aldus Willem Bosma van het Gewest Noord Brabant-Limburg-Zeeland. Ad den Otter, voorzitter van RTC Zuid, vult aan: "Met Tilburg als centrale plek kan men dichter bij huis blijven trainen, wat tijd en reiskosten bespaart voor hun ouders."

De faciliteiten voor schaatstalenten in Zuid-Nederland worden ook verbeterd door de vernieuwing van het ijssportcentrum in Geleen. De gewestelijke shorttrackselectie traint momenteel in Tilburg. Deze stad ligt centraal voor de hele regio Zuid en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. 

Dat er in Zuid-Nederland voldoende shorttracktalent aanwezig is, bewijst de jaarlijkse uitstroom van talenten naar de shorttrack-RTC's in Dordrecht en Utrecht. Een van deze talenten is Friso Emons (foto) uit Tilburg, die in 2018 toetrad tot de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) die getraind wordt door bondscoach Jeroen Otter.

De KNSB is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen en juicht deze toe. Wilf O'Reilly, disciplinemanager shorttrack van de KNSB, noemt het 'een mooi initiatief voor deze groeiende sport' en volgt de ontwikkelingen op de voet. "Dit boost-programma in Zuid-Nederland is goed voor de bevordering van onze fantastische sport."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan