Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 23 jan 2019

Meer variatie en minder rust op de Weissensee: 'Sterksten blijven over'

Het marathonpeloton is neergestreken op de Weissensee. Op het Oostenrijkse bergmeer worden komende week vier wedstrijden verreden met de Alternatieve Elfstedentocht als slotkoers. Het programma is sinds dit seizoen compacter en gevarieerder geworden. Wat vinden de rijders van het nieuwe wedstrijdschema?

Foto : Vincent Riemersma

Terwijl de sneeuwvlokken neerdwarrelen op de Weissensee test een aantal rijders nog even het ijsgevoel voordat de eerste wedstrijd gereden wordt. Op donderdag start de KPN Grand Prix met de Aart Koopmans Memorial (AKM). Zaterdag staat de Nederlandse titel op het spel bij het KPN ONK op natuurijs. De nieuwe week begint vervolgens met de tweede Grand Prix-wedstrijd en op woensdag wordt de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer verreden.

Gary Hekman is te spreken over de nieuwe volgorde waarbij de Alternatieve wederom als slotstuk wordt gereden in plaats van de AKM op de laatste zaterdag. "Zoals het hoort. Om na een tweehonderd nog een wedstrijd over 80 kilometer te rijden, is niet ideaal", vertelt hij. De afgelopen twee jaar werd de Aart Koopmans Memorial bovendien afgelast wegens weersomstandigheden.

Sauna
Niet alleen de volgorde is aangepast, maar ook het aantal kilometers. De strijd om het ONK gaat straks over 150 kilometer (heren) en 100 kilometer (dames) in plaats van 100 en 80 kilometer. Met de toevoeging van een extra Grand Prix-wedstrijd over 60 en 40 kilometer zijn het criterium, de ploegenachtervolging en het open Oostenrijks kampioenschap komen te vervallen. Tussen elke koers zit nu slechts één rustdag.

"Mooi, ik verveel me altijd te pletter tussendoor. Wéér naar de sauna op een rustdag", grapt Hekman. Ook Imke Vormeer vindt het fijn dat de koersen minder verspreid zijn over de twee weken in Oostenrijk. "Van het wachten tussen de wedstrijden word ik altijd een beetje onrustig", vertelt ze. Voor Erwin Mesu werkt minder rustdagen naar eigen zeggen ook juist in zijn voordeel. "Voor mij is het gunstig, want iedereen heeft minder tijd om te herstellen", vertelt hij. "Ik word elke dag beter en slijt minder."

"Met de toevoeging van een korte wedstrijd is de competitie wel meer voor sprinters geworden", vervolgt Mesu. "Je had eerst drie korte en twee lange wedstrijden in Oostenrijk en Zweden, het zijn nu vier korte koersen. Je ziet ook vaak dat de sprinters bovenin staan." Daar is Hekman, de sprinter van Team AB Vakwerk, het echter niet mee eens. "Op de lange afstanden pak je sowieso extra punten dus dat maakt voor het klassement niet veel uit", meent hij. "Er zal wellicht wel meer gerekend worden. Of ik baal dat het ONK langer is? Nee, niet echt. Het zal een andere wedstrijd worden, de kans op een massasprint is kleiner, maar het hangt natuurlijk ook altijd van de omstandigheden af."

Klassement
Het open Nederlands kampioenschap is de enige wedstrijd op de Weissensee die niet meetelt voor de natuurijscompetitie. "Wat mij betreft wordt het ONK ook toegevoegd", zegt Mesu. "Dan is de titel een mooie bonus, maar kun je wel punten pakken voor het klassement. Ik ben blij dat het kampioenschap nu over 150 kilometer gaat. De meeste mensen komen hier om kilometers te maken en niet voor kermisnummers zoals een criterium en de ploegenachtervolging."

"Ik vind het wel jammer dat de ploegenachtervolging niet meer op het programma staat", zegt Vormeer. "Het was even wat anders, met meestal prachtig weer en er stond veel publiek langs de kant. Wij waren ook altijd wel goed op de ploegenachtervolging, dat scheelt natuurlijk", lacht de rijdster van Team Palet Vastgoedonderhoud. "Ik ben erg benieuwd hoe die tweede Grand Prix gaat verlopen. Het wordt misschien wel de zwaarste wedstrijd van allemaal, omdat iedereen vanaf de start vol gas gaat."

Met dit gevarieerde programma verwachten de KNSB en de wedstrijdorganisatie van de Weissensee dat er nog meer verschillende specialisten naar voren komen. "Binnen een ploeg zou je nu kunnen kiezen wie er voor welke wedstrijd gaat", zegt Vormeer. "Maar uiteindelijk groei je per wedstrijd en de sterksten blijven over aan het einde." Ook valpartijen kunnen keuzes makkelijker maken. "Als je tijdens het ONK hard ten val komt, kan ik me voorstellen dat je de tweede Grand Prix laat schieten om woensdag weer fit aan de start te staan van de Alternatieve", besluit Hekman.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan