Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 26 jan 2019

Bosker op kop: 'Niet van plan voorsprong weg te geven'

Marcel Bosker heeft een goede stap gezet om zijn titel op het KPN NK Allround te prolongeren, maar zijn voorsprong op Douwe de Vries is niet groot. Net als tijdens de NK Afstanden lijkt ook de strijd om het laatste WK-ticket te gaan tussen de schaatster van Team TalentNED en Jumbo-Visma.

Foto : Soenar Chamid

Op de 5000 meter reed de 22-jarige schaatser van Team TalentNED zaterdag in een nieuw persoonlijk record (6.13,45) naar de tweede tijd. Alleen zijn veertien jaar oudere tegenstander Douwe de Vries was sneller, in eveneens een nieuw persoonlijk record van 6.12,47.  In het algemeen klassement gaat Bosker nog wel fier aan de leiding. Op de 500 meter eindigde hij op een vijfde plek en pakte daarmee winst op De Vries, die achtste werd. Tijmen Snel won de kortste afstand in een nieuw kampioenschapsrecord (35,75).

"Ik heb twee goede races gereden en verbeter hier in Thialf zelfs mijn hoogland PR. Het is jammer dat Douwe in de laatste bocht nog onderdoor dook, maar dit was een rit om trots op te zijn", glundert Bosker na dag één van het toernooi in Heerenveen. Eind december stond hij er op dezelfde locatie anders bij. De winnaar van het WK-brons van vorig seizoen greep na een kwakkelende seizoensstart toen naast een EK-ticket, dat naast Sven Kramer en Patrick Roest naar Douwe de Vries ging. "Pech gehad, maar zoals ik nu gereden heb is Douwe gewoon beter, dus dan heb ik daar niks te zoeken", vertelde hij destijds.


Zondag valt voor de Nederlands kampioen naast de titel opnieuw een ticket te verdienen: dit keer voor het WK Allround in Calgary. Hoe hij zijn kansen nu inschat? "Het gaat nu lekker. Ik heb een mooie voorsprong en ik ben niet van plan die weg te geven, maar het gaat lastig genoeg worden morgen." 

Op de slotdag van het NK start Bosker op de 1500 meter met een voorsprong van 1,60 seconden op De Vries, waarna de wedstrijd op de tien kilometer beslist zal worden. "Douwe heeft bewezen een sterke tien kilometer te kunnen rijden dit seizoen. Hij zal wel rond de 12,55 gaan schaatsen, en ik eerder rond de 13,04. Een voorsprong van tien seconden is na de 1500 dus wel wenselijk."

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan