Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 30 dec 2019

Bosker emotioneel leeg: 'De eerste keer dat ik op mijn plaat ging'

Marcel Bosker en de 10 kilometer: het lijkt dit seizoen nog geen gelukkig huwelijk. Na de 'oververhitting' bij de World Cup in Nur-Sultan wilde de jonge rijder van TalentNED graag iets rechtzetten bij de KPN NK Afstanden, maar halverwege de rit ging hij onderuit. "Het was gewoon brute pech."

Foto : Sander Chamid

Bosker was na het drama van Kazachstan van plan zijn tien kilometer in Thialf 'normaal uit te rijden'. Hij zou de eerste vijftien rondjes rustig aan doen, zodat hij daarna eventueel kon versnellen als zijn benen nog goed voelden. "Ik wist dat ik niet mee zou doen om de overwinning. Ik gebruikte deze rit daarom als training richting het NK Allround. Op de 5 kilometer moet ik het verschil gaan maken en winst pakken op de rest."

Op het moment dat de 21-jarige allrounder goed op weg leek om zijn plan uit te voeren, ging hij onderuit. Hoe dat kon gebeuren, wist hij zelf ook niet. "Ik haakte mezelf in de buitenbocht. Dat overkomt me weleens vaker, maar dit was de eerste keer dat ik op mijn plaat ging. Het was gewoon pure pech, laten we het daar maar op houden", aldus Bosker, die na afloop toegeeft dat de World Cup van Nur-Sultan hem niet helemaal had losgelaten.

Korte broek
Tijdens die 'beruchte' rit in Kazachstan raakte Bosker oververhit en zag hij ineens het zwart voor zijn ogen. Hij had het zelfs zó warm dat hij de wedstrijd wilde staken, maar daar stak zijn coach Peter Kolder een stokje voor. Met flinke tegenzin reed de jongeling zijn rit uit en bleef hij na afloop radeloos over wat er precies was gebeurd. "Het was behoorlijk schrikken", kijkt Bosker erop terug. "Zoiets knaagt wel aan je, want wat er gebeurde, was niet normaal. Stel dat het ooit weer gebeurt, hoe eindigt het dan?"

Uit kleine onderzoekjes die hij in Nederland deed, bleek wel dat hij een verhoogde kerntemperatuur heeft in zijn lichaam. Dat kwam niet geheel als een verrassing voor Bosker. "Ik weet dat ik het van nature warm heb. Thuis is het 18 graden en loop ik in een korte broek en t-shirt rond. Voor mij is dat normaal, maar voor andere mensen niet. Wanneer we echte onderzoeken gaan doen, is nog de vraag. Misschien dit seizoen nog en anders na het seizoen."

Ondanks de twijfels over zijn lichaam toont Bosker zich strijdbaar. Hoewel hij bij de NK Afstanden geen ticket wist te veroveren voor de WK Afstanden, verwacht hij zijn seizoen over drie weken te redden op het KPN NK Allround. Daar kan hij het derde en laatste startbewijs verdienen voor het WK Allround in Hamar. "Ik voel me nu emotioneel leeg, maar ik weet dat ik goed in vorm ben, dus ik heb geen reden om aan mezelf te twijfelen."

Hij laat zich ook niet gek maken door reacties van buitenaf. "Ik heb in het verleden laten zien dat ik hele goede 10 kilometers kan schaatsen. Als ik lange duurblokken doe tijdens trainingen, gaat het hartstikke goed. Ik moet vertrouwen hebben in mezelf en dat ga ik ook zeker doen. Laat anderen maar lekker twijfelen, dan kan ik ze weer een keer verbazen", besluit Bosker.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan