In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Rianne de Vries.

Bio
Naam:
Rianne de Vries
Geboortedatum: 14-12-1990
Woonplaats: Akkrum
Team: Nationale Trainingsselectie Shorttrack
Twitter: @rianneedv
Instagram: @riannedvries

Dilemma's
500 meter of 1500 meter
"500 meter. Ik vind de start mooi en vanaf het begin is het gewoon gaan. Bij de 1500 meter ga ik nadenken. Vanaf de 1000 meter denk ik nú gaan we beginnen, de eerste paar rondjes is iedereen een plekje aan het zoeken. Die rondjes vind ik eigenlijk het spannendst, want dan denk ik oké, ik moet straks naar voren maar zorgen dat ik niet te vroeg ben en dat soort dingen. De 1500 meter gaat best goed, maar de 500 meter is meteen spektakel. Ook op die afstand moet je tactisch bepaalde lijnen rijden, maar het is sneller en korter en dat vind ik veel mooier."

Bocht of rechte stuk
"Ik denk dat elke shorttracker de bocht zegt. Als je echt hangt in de bocht voel je dat je snelheid maakt. Dat is een lekker gevoel. Hand op het ijs als je echt snel gaat en je voelt de wind langs je komen. Het rechte stuk is bij ons zo kort, een beetje shufflen en dan komt de bocht weer."

Hond of kat
"Daan (Breeuwsma) en ik hebben sinds dit voorjaar een puppy. Ik hou meer van het karakter van een hond dan van een kat. Wij hebben best veel ruimte om ons huis heen dus een hondje past goed. Het is een kruising tussen een Friese stabij en een golden retriever. Hij heet Boef en gedraagt zich naar zijn naam, haha. Maar hij is ook heel schattig hoor. Het is gezellig als we thuis komen van de training en hij begroet ons door te kwispelen en te springen. Als een training een keer wat minder gaat, staat er thuis zo’n vrolijke stuiterbal op je te wachten."

Dit bericht bekijken op Instagram

Mijn nieuwe vriendje 😍!! • • #Boef #Puppy #🐕

Een bericht gedeeld door Rianne de Vries (@riannedvries) op

Sneakers of hakken
"Sneakers. Ik vind hakken wel heel mooi en vrouwelijk om te dragen. Maar wij lopen altijd op sportschoenen. Ik merk dat als ik een avond op hakken loop, dan krijg ik zere voeten omdat ik het niet gewend ben. Dus dan heb ik liever sneakers aan. Op speciale gelegenheden vind ik het mooi om juist hakken te dragen. In de kast liggen misschien wel meer hakken dan sneakers. Ik heb zowel makkelijke als speciale hakken. Op stiletto's wankel ik, dan denk ik hoe kan ik op ijzers staan, maar niet op hakken lopen? Dat is ook een kwestie van wennen."

Trainen of slapen
"Ik vind slapen heerlijk, maar overdag kan ik het niet. Dan ben ik liever aan het trainen of bezig met andere dingen. Bijvoorbeeld naar de supermarkt fietsen en boodschappen doen. Tussen de trainingen door pakken we meestal wel ons momentje om te relaxen op de bank. Ik probeer soms middagdutjes te doen, maar het lukt mij niet. 's Avonds val ik als een blok in slaap en word ik pas de volgende ochtend wakker."

Relay of individueel
"Dat vind ik altijd een lastige. De relay vind ik supermooi en het is gaaf om een teamonderdeel te hebben. Maar individueel krijg je de beloning voor iets wat je zelf gepresteerd heb. Met de relay doe je het als team. Stel je bakt er niks van en de anderen lossen het op… Individueel is een betere graadmeter voor mezelf om te kijken waar ik sta."

Koken of bakken
"Bakken. Ik doe het niet heel veel, want het is soms wat ongezond haha. Maar ik kan echt zin hebben om een cake te bakken en dan ga ik aan de slag. Het moet niet een te groot project zijn. Om een hele taart te maken, heb ik soms het geduld niet voor. Of ik een signature dish heb? Nee, ik doe altijd maar wat haha. Daan vindt het altijd lekker dus dan is het goed. Soms wordt wel gevraagd of ik iets wil bakken voor een verjaardag, dat vind ik ook mooi om te doen."

Koffie of thee
"Ik ben een koffieleut. Alleen 's avonds drink ik thee, overdag vooral koffie. Voor de training is het altijd een bak koffie of espresso en dan kunnen we weer los. In het buitenland staat er weleens een koffiezetapparaat op de kamer of we zoeken een koffietentje op. Dat is ook gewoon gezellig en ontspanning."

Een penalty krijgen of derde worden
"Dat hangt ervan af hoe het gaat, maar ik ben wat voorzichtig dus ben eerder van derde worden dan dat ik een penalty krijg. Tenzij je eerste of tweede moet worden voor een plek in de finale, nog een actie probeert en dan maar een penalty. In de finale heb je nog wel een medaille als je derde wordt. In een 'net wel, net niet' situatie ga ik er natuurlijk voor. Maar ik ga geen alles-of-niets-actie doen waarbij ik de helft van de rijders onderuit rij. Het gaat ook om de veiligheid van je mederijders."

Boek of tijdschrift
"Een boek is lekkere ontspanning. Soms zit ik er echt goed in en ben ik een paar dagen alleen maar aan het lezen en kan ik er heerlijk in wegzakken. Je moet er ook de tijd voor nemen. Ik ben nu bezig met een soort romantische thriller. Het moet niet te soft en voorspelbaar zijn, maar wel met een goed einde. Als een boek niet goed afloopt, kan ik daar best treurig om zijn. De laatste tijd heb ik een paar boeken van Suzanne Vermeer gelezen, dat is een pseudoniem van een mannelijke schrijver. Daar kwam men later pas achter. Het schijnt dat vrouwen beter verkopen."

WK-goud of olympisch brons
"WK-goud, dat is een titel. De Olympische Spelen zijn supermooi maar ik heb afgelopen seizoen ook weer gemerkt: het is een keer in de vier jaar... Als je wereldkampioen wordt, ben je de beste van de wereld en dat is waar je het voor doet. Op het WK in Ahoy (2017) hadden we echt het gevoel van we kunnen gewoon wereldkampioen worden. Dan voel je je heel sterk. Op de Spelen wil je natuurlijk ook goed zijn, maar je wilt ook altijd goud halen. In principe heb je dezelfde tegenstanders op beide toernooien. Van de Spelen wordt een hele hype gemaakt dus daar wil je eens in de vier jaar je beste ding laten zien. Maar het gaat erom dat je de beste bent en dat kan zowel op het WK als de Spelen."

Wintersportvakantie of relaxte zomervakantie
"Ik vind het leuk om te skiën en dan heb je ook je relaxmomenten. Ik kan niet dagenlang op het strand liggen, vind het toch leuk om te dingen te doen. Op dit moment komt wintersport vaak niet uit maar als ik niet meer zou schaatsen, denk ik dat we elk jaar op wintersport gaan. Ik vind sneeuw heerlijk, wind langs je gezicht en bochtjes maken. Misschien zit het er gewoon in. Een paar jaar geleden gingen we op wintersport op een gegeven moment zo snel mogelijk naar beneden en kijken hoe je hard je kan. Samen met Daan zit er dan toch dat wedstrijdelement in."

Dit bericht bekijken op Instagram

Lekker een paar dagen skien in Winterberg! #Vakantie

Een bericht gedeeld door Rianne de Vries (@riannedvries) op

Fietstraining of krachttraining
"Krachttrainingen gaan altijd goed. Je hebt verschillende oefeningen en je ziet resultaten als je weer meer gewicht kan wegduwen, squatten of voorslaan. Fietsen vind ik een beetje saai. Ik zei altijd als ik stop met schaatsen, verkoop ik m'n fiets want die hoef ik echt niet meer. Het is wel iets bijgesteld, vind het nu wel gezellig om een toertochtje te doen maar ik zou eerder krachttraining blijven doen dan fietsen."

Piercing of tatoeage
"Een piercing. Ik vind een tatoeage heel cool maar ben er zelf te bang voor. Daan en zijn zusje gingen er eentje laten zetten en ik was de enige die zenuwachtig was. Een piercing kan je er weer uit halen. Ik vind tatoeages wel mooi bij anderen en vooral als er een bijzondere reden voor is. Op dit moment is er niets wat ik op mijn huid zou willen zetten dus dan moet ik het ook vooral niet doen."

Opgeruimd of gezellige bende
"Opgeruimd, maar het moet nog wel leven. Een opgeruimde bende laten we het daarop houden. Dat is bij ons ook zo, er ligt altijd wel iets op tafel wat te maken heeft met schaatsen. Een horloge of een hartslagband. Dat hoort erbij. Soms na een week hard trainen is het in onze ogen een chaos en gaan we met z'n tweeën opruimen. Dan is het netjes en kunnen we er weer een rommel van maken. Op reis lig ik altijd met Lara (van Ruijven) op een kamer, zij is iets chaotischer dus dan lijk ik altijd heel netjes haha. We zijn nu het huis aan het verbouwen, maar dat is een ander gedeelte en daar zit een muur tussen. Als we geen zin hebben, zien we het ook niet."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 11 okt 2018 om 15:49