Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 27 okt 2018

Hekman en Irene Schouten winnen massasprints in Deventer

Bij de tweede KPN Marathon Cup in Deventer hebben Gary Hekman en Irene Schouten de overwinning gepakt. Beide marathonschaatsers waren de snelste in de massasprint. Hekman liet klassementsleider Sjoerd den Hertog en Arjan Stroetinga achter zich.

Foto : Eline Hooghiemstra

De koers bij de heren werd gekenmerkt door vele aanvallen van Bouw & Techniek. Het leverde een koers vol spektakel op, maar geen enkele aanvalspoging bleek succesvol. Met nog 45 rondes te gaan, leek een groepje met daarbij Mats Stoltenborg, Bart de Vries, Frank Vreugdenhil en Marcel van Ham weg te komen, maar zij werden tot de orde geroepen door de troepen van Royal A-Ware.

Met nog tien rondes te gaan werden de treintjes voor de massasprint in stelling gebracht. De trein van Okay Fashion & Jeans/Interfarms leek erg indrukwekkend, maar viel uit elkaar nadat de trein van Royal A-Ware langszij kwam. Daarop moest Sjoerd den Hertog zelf zijn weg naar voren zien te vinden. In de slotronde was het echter Hekman die zich in de beste uitgangspositie had gemanoeuvreerd. Hij zat op een ideale plek bij het ingaan van de laatste bocht en klopte Den Hertog op de streep.

De rijder van AB Vakwerk toonde zich tevreden na zijn eerste seizoenszege. "Als sprinter wil je dit soort wedstrijden graag pakken." Den Hertog, die de leiding in het klassement behoudt, kon zich ook tevreden stellen: "Gary had een mooie positie en hij maakt het prima af. De mooiste wedstrijden zijn toch de wedstrijden die je wint. Volgende keer beter dus."

Dames
Bij de dames ging de overwinning, net als vorige week in Amsterdam, naar Irene Schouten. Zij werd op de voet gevolgd door de Italiaanse Francesca Lollobrigida, die aanvankelijk achter Schouten op een goede plek zat om haar nog te passeren op het laatste rechte eind. Bij het uitkomen van de laatste bocht maakte ze echter een misslag en moest zodoende genoegen nemen met plek twee. Bianca Bakker eindigde op de derde plaats en behield de witte trui.

Merel Bosma waagde aan het begin van de koers nog een moedige poging door solo weg te rijden uit het peloton, maar zij werd teruggehaald door het peloton onder aanvoering van Carien Kleibeuker. Halfweg de koers begon het publiek langs de kant al te speculeren. Zou het de tweede worden voor Irene Schouten of zou Francesca Lollobrigida er met de zege vandoor gaan? Ook Schouten hield de Italiaanse scherp in de gaten. "Het was haar eerste marathon dit seizoen, maar ze had al hard gereden op de langebaan. Ik wist dus dat ik ze goed was en dat ik op haar moest letten."

"Ik ben blij dat er vandaag gekoerst werd. We probeerden wel weg te komen, maar het lukte niet echt. Het was echt een wedstrijd vandaag, in tegenstelling tot vorige week. Ik heb ook veel te danken aan Marijke (Groenewoud, red.) en Carien. Zij hebben veel werk verzet vandaag", sprak de tevreden winnares. 

Beloften
Jordy van Workum boekte bij de beloften zijn eerste overwinning in de kleuren van Okay Fashion & Jeans. Na 25 ronden ontstond er een grote breuk in het peloton en even leek het erop dat eenzelfde scenario als vorige week bij de Topdivisie heren zou plaatsvinden. Dat werd het echter niet. Op initiatief van Leander van der Geest ontstond een kopgroep van zes, waar na een rondenlange achtervolging Van Workum aansloot. Met nog 60 ronden op het bord dubbelden ze het peloton. 

"We hebben er een aantal rondjes achteraan moeten rijden om erbij te komen en ik was toen wel flink naar de kloten. Dat deed wel even pijn hoor, ik was kapot", lacht Van Workum na afloop van de koers. "Ik schatte mijn kansen goed in op de sprint en wist dat ik sterk was. We hebben een leuk ploegje dat elkaar opvangt en samen aanvallen plaatst, maar je moet het nog wel waarmaken."

Een tweede kopgroep, met daarbij Ruud Slagter en Casper de Gier, wist even later ook een ronde te pakken op het peloton en zo ging een grote groep van zestien rijders af op een eindsprint. Het opleidingsteam van Okay Fashion & Jeans bleef actief aan kop van het peloton, maar wist niet nog eens weg te rijden. Slagter, de man in het oranje leiderspak, werd niet meer aangevallen. "Ik was een beetje bang dat er met een oranje pak aan geen ontkomen meer aan zou zijn en iedereen achter je aan zal rijden. Het viel me op dat in de finale niet echt op me gelet werd", aldus Slagter.

Het peloton kreeg zodoende met nog elf ronden te gaan de bel, waarna Jan Korenberg de sprint won. De kopgroep mocht vervolgens uitmaken wie de winst pakte. In de finale probeerde Slagter een sprint te voorkomen door met nog anderhalve ronde aan te gaan, maar hij kon niet voorkomen dat Van Workum naar de overwinning sprintte. Achter hem eindigden Teun de Wit en Leander van der Geest.

Slagter werd vierde en behield de leiding in het algemeen klassement. "Ik train veel met Simon Schouten en die zei: 'pas op dat je niet te veel op klassement gaat focussen en voor wedstrijdoverwinning blijft rijden'. Het is wel mooi om als vierde nog steeds gehuldigd te worden, maar het klassement is dus geen hoofddoel voor mij, al ben ik wel blij dat ik in het klassement ben uitgelopen."

Regiotop
Anna van den Bos schreef de eerste regiotopwedstrijd op haar naam. In deze cyclus van zeven wedstrijden gaan de beste dames uit de regionale competities de strijd met elkaar aan. In een massasprint rekende Van den Bos af met Evelien Vijn en Lisanne Buurman, die na een lange revalidatieperiode gelijk een podiumplek bemachtigde.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan