Tickets
Shop
Nieuws 20 mei 2018

Titelprolongaties en nieuwe kampioenen op het tweede NK G-inlineskaten

Voor de tweede keer vond in Almere het NK G-inlineskaten plaats. Met titelprolongatie op het spel, was de spanning zaterdag voelbaar bij zowel deelnemers als toeschouwers. Aan het einde van de middag weerklonk het volkslied voor acht Nederlands kampioenen in rood-wit-blauwe truien.

Foto : René de Klein

Na een geslaagde eerste editie vorig seizoen zou het NK in eerste instantie pas volgend jaar weer worden gehouden, maar op veler verzoek werd besloten om er toch een jaarlijks kampioenschap van te maken. De organisatie lag wederom in handen van ASV Almere in samenwerking met de KNSB. Sporters met een verstandelijke beperking uit heel Nederland namen het zaterdag tegen elkaar op.

De 36 deelnemers werden welkom geheten door Pieter Clausing, manager Sportparticipatie bij de KNSB, daarna klonk het volkslied en kon het NK officieel beginnen. Speaker Henk Jan Kerkhoff, tevens ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport, verzorgde het commentaar langs de baan. "Dit kampioenschap geeft cachet aan het seizoen van deze sporters", vertelt hij. Waar vorig jaar een vaantje werd uitgereikt aan de sporters buiten de top-drie, ontvingen ze nu allemaal een medaille. De Nederlands kampioenen mochten de bijbehorende rood-wit-blauwe truien aantrekken.

Foto : René de Klein

De strijd om die nationale titels ging op sommige afstanden tot aan de finishlijn, waarbij een spagaat niet geschuwd werd. Tessa Botman prolongeerde haar titel op de 500 meter, maar verloor deze op de 1000 meter aan Marit Kaats. Op de 100 meter zegevierde Sterre Preuter en Marieke Kuijt won de 300 meter. Bij de heren verdedigde Hans Jacobs zijn titel op de 300 meter met succes. Nico Groendijk zegevierde op zowel de 500 als de 1000 meter. Op de 100 meter was Bobby van van der Mark de rapste.

Over drie weken vinden de Special Olympics Nationale Spelen plaats in de Achterhoek. De Special Olympics is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. Een van de 21 sporten die op het programma staat, is inlineskaten. Bijna alle deelnemers van het NK staan 9 en 10 juni ook aan de start van deze Spelen.

Tijdens het WK Inline- & Freestyle-skaten wordt in Heerde een speciaal G-skate onderdeel georganiseerd. Op maandag 2 juli verzorgen instructeurs en vrijwilligers een clinic op het officiĆ«le WK-terrein.Ā Aansluitend op de clinic wordt er een wedstrijd over 1000 meter verreden door acht G-skaters die worden geselecteerd door Special Olympics.

Bekijk hier alle uitslagen van het NK.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan