Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 22 mrt 2018

Schaatsers sluiten seizoen af met De Zilveren Bal: 'Een prachtig evenement'

Dai Dai Ntab heeft zijn titel bij De Zilveren Bal in Leeuwarden woensdagavond moeten afstaan aan ploeggenoot Michel Mulder. Tijdens de razendsnelle schaatsshow strandde hij in de derde van vier rondes. Mulder bereikte samen met broer Ronald en oud-ploeggenoot Jesper Hospes wel de finalerace.

Foto : Neeke Smit

"Ik begon eigenlijk best goed vandaag. De tweede ronde hield ik nog een beetje in om niet alles prijs te geven, maar de derde ronde begon ik met een misslag, en na twintig meter nog een. Toen was het gedaan", begint Ntab. "Ik had hier hartstikke graag willen winnen, maar je moet vier goede races rijden en je weet dat er een kans is dat je missers maakt. Het liefst had ik de vierde ronde het best gereden, maar dan moet je wel door de derde heenkomen", grapt hij. 

Met De Zilveren Bal komt er officieel een einde aan het schaatsseizoen. Voor Ntab was het een winter waar hij vooraf meer van had verwacht. "Dit seizoen was confronterend en pijnlijk. Ik heb in december een foutje gemaakt, terwijl ik toen eigenlijk op mijn best was", blikt hij terug op zijn pijnlijke dubbele valse start op de 500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi, waardoor hij de Spelen miste. "Januari en februari zijn heel moeilijk geweest. Je ontkomt er niet aan. Als je je telefoon of televisie aanzet staat alles in het teken van die wedstrijd." 

"Het was een lang seizoen. Toen ik thuiskwam van de World Cup in Minsk dacht ik nog even: nu moet ik woensdag alweer een wedstrijd rijden. Maar uiteindelijk is het natuurlijk hartstikke leuk om hier mee te doen."  

Graag winnen
Michel Mulder verraste zichzelf met de overwinning in Leeuwarden. "Mijn seizoen was natuurlijk al wat langer klaar dan die van de jongens die nog naar Minsk zijn geweest. Als ze maar niet te scherp zijn, dacht ik nog. Dat viel gelukkig mee. Als je dan de finale haalt, wil je hem natuurlijk ook graag winnen. Het ging eigenlijk hartstikke goed. Ik hoorde dat Dai Dai de eerste rondes wat rustiger aandeed, maar dat heb ik niet gedaan. Ik had de eerste twee races nog wat missertjes, omdat ik de afgelopen tijd met materiaal heb getest en pas vandaag koos wat het ging worden. Het is vooral hartstikke leuk om deze wedstrijd te rijden aan het einde van het seizoen." 

Ronald Mulder werd achter zijn broer tweede, voor kortebaankanon Jesper Hospes, die in de halve finale titelverdediger Ntab trof. "Ik dacht nog, verdorie, hij is in mijn ogen de beste. Maar die pak je dan. Dan wil je ook winnen in de finale, zo simpel is het. Alleen lukte het net niet. Het moet gewoon echt wel kloppen."

En dat deed het niet voor de Fries. De finale begon namelijk met een valste start, die hij kreeg toegewezen. "Bij de tweede start weet je dat er naar je gekeken wordt en ik merkte dat ik bewoog. Dan kom je er geen moment meer in en word je genadeloos afgestraft. Iedereen is hier goed vanaf de halve finale. Je hebt Dai Dai, Ronald en Michel, Daniel Greig. Je kunt je niks permitteren."

Spel van details
Zo'n honderd meter is een spel van details, vervolgt Hospes, die 'de start' naar eigen zeggen in de genen heeft zitten, enthousiast. "Maar ook de Friese folklore van het kortebaanschaatsen. Mijn vader is kampioen geweest en ik ben drie keer kampioen geworden. Voor mij is dit een prachtig evenement waarbij de schaatssport echt verkocht wordt."

Oud-klasgenoot Karsten van Zeijl en voormalig trainer Jan Ykema, beide onderdeel van de organisatie, krijgen dan ook alle lof van Hospes. "De eerste editie was fantastisch met veel buitenlanders, maar deze editie is er niet minder om met heel veel Nederlandse toppers. Het is heel mooi dat dit zo aan het einde van het seizoen kan." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan