Tickets
Shop
Nieuws 12 jun 2018

De Special Olympics: 'Een doorlopend hoogtepunt'

In de Achterhoek stonden afgelopen weekend de Special Olympics Nationale Spelen op het programma. Ruim tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking gingen daar in twintig verschillende sporten, waaronder inlineskaten, met elkaar de strijd aan. Met Karin Schipper, die samen met haar skeelertalenten van Radboud was afgereisd naar Doetinchem, blikken we terug op een geslaagd toernooi.

De Special Olympics werden vrijdag afgetrapt met een officiële opening. Met een optreden van Gerard Joling, speakers Erben Wennemars en Erik Hulzebosch op het podium en een echte 'olympische' vlam was het feest compleet. "Het is eigenlijk teveel om op te noemen, het is heel bijzonder om bij zo'n event te zijn", begint Schipper.

"Duizenden vrijwilligers zetten zich in voor een fantastische en blije doelgroep. Er is een positiviteit die je bijna nergens anders tegenkomt, dat maakt het allemaal heel bijzonder en 'special'. Het was eigenlijk een doorlopend hoogtepunt."

Rillingen
Naast de geweldige sfeer werd er ook op sportief vlak gescoord door de inlineskaters van Radboud, met medailles voor Tessa Botman, Sophie Oud, Rene van Diepen en Sara Oud. "Alles is zo fantastisch geregeld en iedereen is zo blij, de sporters gunnen het elkaar. Soms heb je gewoon de rillingen over je rug als iemand een bijzondere prestatie levert. Vaak heb je geen idee welke hindernissen deze groep heeft moeten overwinnen om aan de wedstrijd mee te kunnen doen."

Bij Radboud in Medemblik is er op woensdagmiddag een speciaal G-skate uur. Schipper nodigt alle G-sporters dan ook uit om de inlineskates te komen proberen en uit te vinden of dit de sport is die bij ze past. "Sporten is ontzettend belangrijk, ook voor mensen zonder beperking. Maar voor deze groep is het bijzonder belangrijk om elkaar te ontmoeten op een plek waar de drempel niet zo hoog ligt."

"Het plezier staat bij ons voorop en daarvan is eigenlijk ook iedereen wel doordrongen. Toch kan de wedstrijdspanning ook een extra beperking zijn, omdat veel G-skaters de spanning soms moeilijk begrijpen. Als coach probeer ik vooral uit te leggen dat het heel normaal is om zo'n onrustig gevoel te hebben." 

Coach Schouten
Inlineskatester Kelly Schouten stond tijdens de wedstrijd als hoofdcoach van de ploeg naast de baan. Zij zal het G-team ook in maart vergezellen naar de World Games in Abu Dhabi. "Er zullen daar ook twee deelnemers van Radboud Inline Skating aan de start staan, maar wie dat zijn komt later", aldus een trotse Schipper.

Triangle

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan