Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 22 feb 2018

Lois Libregts: 'Voordat ik het ijs af ga, moet ik eerst een perfecte sprong maken'

Voor een sprong is bijna elke kunstschaatsster wel zenuwachtig. Lois Libregts (13) was dan ook dolblij dat haar dubbele axel op de Challenge Cup/NK Kunstrijden gelukt was. "Dat was voor mij een nieuwe sprong", vertelde ze. "Hij ging niet slecht, maar de landing kon beter. En ik had iets meer rotaties moeten maken."

Foto : Margarita Bouma

Met haar 1 meter 47 is Lois Libregts de kleinste van haar klas op het Rodenborch College in Rosmalen. Dat houdt haar echter niet tegen om het ijs te stralen en op de schaats de ene na de andere pirouette te maken. "Omdat ik klein van stuk ben, roteer ik heel snel. Dat helpt bij mijn sprongen en mijn pirouettes. Ik vind het helemaal niet erg dat ik klein ben. Voor het kunstschaatsen is het juist goed."

Burpees en push-ups
Ze traint zich helemaal het schompes voor haar sport. Zes keer per week staat ze op het ijs en daarnaast is ze nog druk in de weer met krachttraining. "Buiten het ijs zijn we met mijn Bossche schaatsvereniging BKV ook nog fanatiek. We doen veel push-ups, burpees en we trekken sprintjes om sterker te worden. Mensen denken soms wel eens dat kunstrijden alleen maar om sierlijkheid en souplesse gaat, maar dat is niet zo. Je moet er ook kracht voor hebben."

Ze glijdt sierlijk over het ijs en laat op de Uithof het ene na het andere mooie element zien. En toch blijft ze kritisch op zichzelf: "Ik wil alles perfect doen. Dat is het leukste wat er is, als bij de wedstrijd alles perfect gaat. Als je een element net niet helemaal goed uitvoert, dan krijg je minder punten. Met school heb ik dat niet zo, maar met schaatsen ben ik erg perfectionistisch. Op de training moet mijn laatste sprong altijd goed zijn, voordat ik het ijs af mag."

Voor haar sport reis Lois de hele wereld over. De afgelopen twee jaar deed ze mee aan wedstrijden in Frankrijk, Litouwen en Turkije. "Ik houd van reizen. Ik vind het leuk om met mijn koffer over het vliegveld te lopen en te weten dat ik ver weg ga. Mijn moeder gaat altijd mee, want ze vindt dat ik nog te jong ben om zelf te reizen. Ik had aanvankelijk nog niet genoeg punten om aan de Challenge Cup mee te doen en daarom ben ik nog naar een extra wedstrijd in Turkije gegaan. Bij de Bosporus Cup in Istanbul heb ik toen die punten gehaald."

Oma
Haar moeder Lieske Liebregts gaat altijd met haar mee, maar haar oma Marlies (75) is haar grootste fan. "Zij is mijn grootste supporter. Vlak voordat ik naar een wedstrijd ga, stuurt ze me altijd nog een lief berichtje. Zo van kom op, ik ben trots op je. Ik weet dat je hier hard voor gewerkt hebt."

Bij de Challenge Cup helpt haar moeder haar met haar schaatspakje of het tapen van haar schaatsen. "Ze geeft me geen technische aanwijzingen, want daar heb ik een coach voor. Maar ze schudt me soms wel wakker. Ik loop soms wel eens te dromen op het ijs, als ik moe ben ofzo. Dan ziet ze dat ik er niet helemaal bij ben en dan haalt ze me weer bij de les. Verder zet ze me gelukkig niet teveel onder druk. Mijn moeder is juist trots op me en steunt me bij mijn sport."

Op de Challenge Cup hoopt Lois Libregts ver te komen, maar of ze er ook in slaagt om de Nederlandse titel te veroveren, weet ze niet. "Ik wil gewoon een goede wedstrijd schaatsen", vertelt Libregts, die vorig jaar nog de battle won. "Nederlands kampioen word ik denk ik niet. Daarvoor zijn andere schaatssters als Isabella Smit, Dani Loonstra en Lindsay van Zundert te goed. Isabelle heeft zo'n mooie presentatie en haar sprongen zijn zo goed. En Dani is weer heel stabiel en schaatst heel snel. Als ik die meiden wil verslaan, dan ik moet wel erg goed schaatsen. Dan moet ik mijn benen goed uitstrekken bij de passen en stabiel springen. Dan maak ik een kans."

Lees hier alles over de Challenge Cup.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan