Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 17 feb 2018

Bondscoach Otter: 'Sjinkie is een tovenaar, maar geen wonderboy'

Sjinkie Knegt startte het olympisch shorttracktoernooi als een van de grote favorieten, maar met nog één afstand te gaan staat de teller voor de Fries op één medaille. Als hij volgende week Gangneung verlaat met 'alleen' het zilver van de 1500 meter is hij niet tevreden. De 500 meter is zijn laatste kans op goud.

Foto : Soenar Chamid

"Hij lag een beetje te snurken op de start. Hij heeft een ritje nodig om op gang te komen. Soms kom je er mee weg, maar in dit geval niet", zei bondscoach Jeroen Otter over de kwartfinale van de 1000 meter, waar Knegt na een inhaalactie werd gediskwalificeerd. "Hij reed helemaal niet slecht. Sjinkie moet die start toch bij zichzelf zoeken. Maar het is ook weer niet zo dat het altijd zo is. En weet wel: we rijden hier niet tegen koekenbakkers. Sjinkie is een tovenaar, maar geen wonderboy. Hij kan hele mooie dingen doen, maar het is niet zo dat hij altijd alles maar naar zich toetrekt."

Knegt en Otter benadrukten nog eens dat hun sport een van de meest onvoorspelbare is. Dat is soms leuk, maar ook vaak frustrerend. "Het zou heel bijzonder zijn als iemand elke afstand wint. Schaatsen op intuïtie ligt Sjinkie wat meer dan schaatsen op basis van een strijdplan of strategie. Soms heeft hij te lang om na te denken."

Otter vindt niet dat Knegt te lang moet hangen in de teleurstelling van zaterdag. "Niet te lang mokken over wat er fout is gegaan. Binnen 24 uur is alles in een doosje gestopt en zijn we er vanaf. Nu kijken we naar de 500 meter. We zullen zien of het daar gaat gebeuren", aldus de shorttracktrainer.

Debuut
Voor Itzhak de Laat zitten de Olympische Spelen er alweer op. De 23-jarige debutant werd in de kwartfinales van de 1000 meter verrassend uitgeschakeld. Eerder eindigde hij als zevende in de finale van de 1500 meter en ook maakte hij deel uit van de relayploeg die de finale misliep.

De Laat beging in de Gangneung Ice Arena op de kilometer een misslag in zijn kwartfinale. "Bij shorttrack wordt zo'n klein foutje keihard afgestraft. Door die misslag reed ik opeens achteraan. Dit ritje was op papier makkelijker dan mijn heat. Ik had er vertrouwen in dat ik het ging halen. Door zo'n missertje verkloot ik het", aldus de Leeuwarder. "Zo snel als het begon is het ook alweer afgelopen. Ik heb uiteindelijk, over de hele breedte, wel een goed gevoel over deze Spelen. Toch had ik het wel op een wat andere manier af willen sluiten."

In zijn hoofd was De Laat al bezig met de volgende Winterspelen in Peking. "Ik zit er wel al heel dichtbij. Ik rijd tactisch goed en haal makkelijk in. Het verschil is niet heel groot. De komende jaren kan ik hier, met veel motivatie en vertrouwen, op door gaan bouwen."

Lees hier alles over de Olympische Spelen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan