Tickets
Shop
Nieuws 18 dec 2018

Belgische inlineskaters mikken op olympische team pursuit

In betrekkelijke anonimiteit werken vier jonge Belgische inlineskatesters aan een olympisch project. Elke zaterdag verschijnen ze in gezelschap van talloze recreatieve sporters op de Kunstijsbaan Breda, dertig kilometer verwijderd van de Belgische grens.

Foto : Eline Hooghiemstra

Het zijn Sandrine Tas, Anke Vos, Stien Vanhoutte en Nymphe Keuleers. Onbekende namen in het schaatsen, maar als inlineskaters vrouwen met een reputatie. Europese en wereldtitels hebben ze op hun palmares. De missie van het viertal is de (olympische) ploegenachtervolging op het ijs. Een Belgische ploeg op de team pursuit tijdens de Winterspelen van 2022 in Peking zou een unicum zijn.

Via het project van Thialf, 'Road to Ice' willen ze zich omscholen tot schaatser. De spoedcursus die ze in de zomer in Heerenveen kregen, smaakte naar meer. Ook andere Belgische skaters, als wereldkampioen junioren Jason Suttels en Indra Médard doen mee. "We hebben binnenkort een trainingswedstrijd gepland. Ik ben benieuwd hoe dat loopt", vertelt Tas aan het Belgische persbureau Belga.

Combinatie
Het kwartet heeft zich verzekerd van de steun van Ferre Spruyt, broer van de coach van Bart Swings, Jelle Spruyt. Hij fungeert als trainer en doet de organisatie. Ook het het Belgisch olympisch comité (BOIC), heeft zich achter het project geplaatst. De zilveren medaille van Swings in Pyeongchang heeft de kijker als het om wintersport gaat, vooral op het schaatsen gericht.

"Dat is natuurlijk heel leuk", zegt Tas, als inlineskater nadrukkelijk de kopvrouw van het team. Bovendien krijgen ze tips van haar vriend, de Nieuw-Zeelander Peter Michael, die al enige jaren net als Swings beide sporten combineert. "Daar steken we heel wat van op, want schaatsen is toch heel anders dan skeeleren", meent Tas.

Door studie en werk is het onmogelijk dat de rijdsters zomaar kunnen verhuizen naar een woonplaats in de onmiddellijke nabijheid van een 400-meterbaan, die in België nog steeds ontbreekt. Maar als compensatie hebben ze in januari 2019 een trainingskamp in Inzell gepland. Op de slotdag rijden ze hun eerste echte wedstrijd op de achtervolging.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan