Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 20 sep 2017

Een terugblik op het inlineseizoen

Met de eerste editie van de Roller Games is er een einde gekomen aan de officiële wedstrijden van het inlineseizoen. Een enkele skeeleraar zal dit weekeinde de grens nog oversteken om mee te doen aan de Berlijnse Marathon, maar voor de meeste inliners is er een moment van rust en bezinning aangebroken. Een goed moment om terug te blikken op het afgelopen seizoen en in het bijzonder op de Roller Games.

Foto : Annie van der Werff

Het jaar begon rumoerig met een aantal fikse uitspraken door verschillende toppers tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Gary Hekman noemde de skeelersport relatief dood en Irene Schouten gaf hem daar ook wel een beetje gelijk in. "Puur omdat je soms met vijftien man aan de start staat. Dat triggert mij niet om er naartoe te komen. Er moet iets veranderen, want het gaat me aan het hart", aldus Gary Hekman.

Arjan Smit, disciplinemanager bij de KNSB, heeft mede door het teruglopen van een aantal deelnemers ook gemengde gevoelens over het seizoen. "De aanwas in de jeugd is er wel, echter zie je dat de doorstroming minder aanwezig is. Het is sowieso een complex verhaal. Er is ook geen duidelijk antwoord op de vraag waarom de deelnemers wegblijven. De sport is gewoon anders dan vijftien jaar geleden." Op de vraag of het wellicht een imago probleem is, antwoordt Smit negatief. "De sport is ontzettend spectaculair. Ik geloof niet zo in een imago probleem, dat praten we ons soms aan."

Het concept Roller Games
Dit jaar werden voor het eerst de Roller Games in Nanjing georganiseerd. Op papier een prachtig concept, tien disciplines wielen bij elkaar, maar is het geworden wat er van te voren van verwacht werd? "Allereerst wil ik zeggen dat het overall een zeer goede impuls is. Er waren echter nog wel wat kinderziektes, waarbij de logistiek niet goed was. Verder was het vanuit de KNSB gezien gewoon een WK inline voor ons. Wij doen niet mee aan andere disciplines, dus daar merken we veel minder van. Nederland is een van de weinige landen waarbij historisch gezien het inlinen vanuit de schaatssport is ontstaan. Als je kijkt naar alle landen om ons heen dan is dat juist vaak andersom", aldus Smit.

Uit het statement van Sabatino Aracu, president van de Fédération Internationale de Roller Sports (FIRS), is vooral te lezen dat ze ontzettend dankbaar zijn op de wijze waarop de organisatie in China het evenement heeft neergezet. "Bij de eerste editie zijn er altijd zaken die beter kunnen. Maar we hebben zeker aan de wereld laten zien dat we de atleten een podium kunnen geven in al onze disciplines in toplevel evenementen. We zijn er zeker van dat deze editie van de Roller Games een prachtige showcase was voor het potentieel van al onze disciplines."

Ook TIG Sports, organisator van de WK Inline & Freestyle 2018 in Heerde en Arnhem, was vanwege een aantal meetings met FIRS van de partij in China. "We hebben ons in Nanjing vooral gefocust op het freestyle evenement. Het concept van de Roller Games vinden wij fantastisch, en past helemaal binnen onze filosofie."

"Wij hebben al een aantal keren de Urban Sport Week in Amsterdam mogen organiseren en zien met het oog op volgend jaar het freestyle toernooi als perfecte match met het speed toernooi. Van deze Roller Games proberen wij vooral te leren. Het zag er allemaal goed uit, echter is het wel jammer dat alles zo ver uit elkaar ligt, zo is het lastig om meerdere disciplines te volgen", zegt Marnix Drysdale.

Resultaten
Zonder medailles lijken de resultaten voor Nederland op het eerste gezicht niet geweldig. Smit vindt toch dat het genuanceerder ligt: "Met een aantal top-10 klasseringen hebben onze inliners het helemaal niet slecht gedaan. We moeten gewoon realistisch blijven, dit jaar zijn we vooral met een jonge groep naar Nanjing gegaan. We hebben ons gefocust op investeren in de toekomst. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Jordy van Workum, dan heeft hij zich als jonkie fantastisch ontwikkeld. Tweeënhalve week geleefd als een prof, en dat op zo'n jonge leeftijd. Natuurlijk wordt er ook wat verwacht, maar de ervaring van een WK is met het oog op de toekomst erg belangrijk."

Het op papier beste resultaat kwam van Bianca Roosenboom. Met een vierde plek op de marathon waren er natuurlijk gemengde gevoelens te bespeuren bij de atlete: "Vierde, slechts tweeduizendste seconde achter wereldtopper Sandrine Tas, zo zuur. Aan de andere kant stonden er wel 140 rijders aan de start, waarbij sommige landen zelfs tien rijders hadden ingezet. Als je dan als Nederland maar met zijn tweetjes start, maakt het wel zwaar. Toch lukte het om mee te doen voor de regenboogtrui, dat was wel weer kicken. En het motiveert me voor volgende jaar om wel het podium te beklimmen", vertelt Roosenboom.

Smit: "Ik vind het voor Bianca zelf heel mooi dat, als je het gehele baantoernooi ziek bent geweest, je jezelf zo kan herpakken en gewoon laat zien dat je er op de marathon bij hoort. Die vierde plek had trouwens net zo goed een medaille kunnen zijn, zo dicht zat het bij elkaar."

WK Inline & Freestyle 2018
Volgend jaar zal het WK Inline & WK Freestyle plaatsvinden in Heerde en Arnhem. Hoewel het geen Roller Games zullen zijn, is er toch een unicum te bespeuren. Inlineskaten zal volgend jaar voor het eerst worden toegevoegd aan de Youth Olympic Games in Buenos Aires (Argentinië). Het WK in Nederland zal als kwalificatie toernooi gaan gelden voor deze Olympische Spelen voor jongeren.

"Ik kijk ontzettend uit naar volgend jaar, ik ben blij dat de KNSB, TIG Sports en de betrokken partijen in Heerde en Arnhem samen hebben gekozen voor een bredere aanpak, een nieuw sausje met meer entertainment. Ik geloof ook dat FIRS op de goede weg. Dat inlineskaten nu op het programma staat bij de Youth Olympic Games is natuurlijk fantastisch. Wellicht een teken voor de toekomst", zegt Drysdale.

TIG Sports organiseerde vorig jaar al het WK Shorttrack in Ahoy, ze zijn dus geen onbekende van de schaatsbond. "Waarom wij ingestapt zijn in deze sport? Wij geloven in het potentieel van de sport en in samenwerking met de KNSB willen we in Heerde en Arnhem twee top evenementenlocaties opzetten tijdens het WK. In Heerde zal het baantoernooi gehouden gaan worden, maar in Arnhem willen we een compacte locatie creëren waarbij het weggedeelte en het urban/freestyle-gedeelte samen komen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan