Tickets
Shop
Nieuws 13 jun 2017

Is het inlineskaten 'dood'? De skeelerwereld reageert

Heeft het inlineskaten nog toekomst en zo ja: wat moet er veranderen? We stelden die vragen aan een aantal prominenten uit de skeelerwereld.

Foto : Neeke Smit

Gary Hekman
"De skeelersport is in mijn ogen relatief dood”, was Gary Hekman duidelijk bij de NOS. “Ik rijd al bijna geen skeelerwedstrijden meer. Puur omdat je soms met vijftien man aan de start staat. Dat triggert mij niet om er naartoe te komen. Dan rijd ik liever een wielerwedstrijd of ga ik voor mezelf trainen. Ik denk dat we terug moeten naar een paar skeelerwedstrijden per jaar, die goed georganiseerd zijn. Misschien in samenwerking met een goed doel. Er moet iets veranderen, want het gaat me aan het hart", aldus de meervoudig Nederlands kampioen.

Irene Schouten
"Ik denk dat Gary wel een beetje gelijk heeft. Als je naar de internationale toppers, zoals Peter Michael, Alexis Contin en Bart Swings, kijkt, kiezen ook zij vaak voor het schaatsen. Die sport is olympisch, dat maakt echt uit. Je gaat het straks ook zien bij de jongere talenten. Vaak kunnen zij zowel goed skeeleren als schaatsen.

Toen ik jonger was, zei ik ook: 'Ik blijf skeeleren.' Maar op een gegeven heb je alles meegemaakt, heb je je prijzen gepakt. Dan denk je: bij het schaatsen kan ik nog de Olympische Spelen bereiken. Dat blijft toch iets magisch. Ik ben wereldkampioen skeeleren, maar ik denk dat geen kip dat weet. Ik heb vorig jaar bij de WK Afstanden een bronzen medaille gehaald. Daar heb ik veel meer voldoening uitgehaald. Dat zegt genoeg, denk ik.

Als ik skeeler, kan ik wel de hele tijd gaan aanvallen om het voor het publiek een mooie race te maken. Maar dan denk ik: moet ik echt degene zijn die het skeeleren populairder moet maken bij het publiek? Ik ben van mening dat dat niet mijn taak is. Ik richt me namelijk niet volledig op het skeeleren."

Frank Fiers
"Schaatsen is in Nederland een heel belangrijke sport. Er zijn veel schaatstrainers en ploegleiders die mensen liever zien fietsen. De druk van daaruit is vrij groot, dat hoor je regelmatig. We zitten nu in een preolympisch jaar, dan ligt het nog gevoeliger. Niet alleen in Nederland. Swings heeft de laatste vier jaar geen WK meer gereden. Dat is de tol die de inline sport betaalt, omdat de betere mensen hun geluk zoeken op het ijs.

Dat je niet rijk wordt van skeeleren dat weet iedereen al tijden. Ik kan me niet voorstellen dat het aan de premie ligt. Het ligt vooral in het schaatsen. Daar moet het afgestemd worden, willen jullie nog wedstrijden? Als marathonschaatsers nog inline-marathons willen rijden, moeten ze aangeven of ze die willen rijden. Je kan niet aan Michel en Ronald Mulder vragen of zij marathons willen rijden. Zij nemen hun verantwoordelijkheid, rijden elk jaar baanwedstrijden.

Het is zoals in een relatie. Niemand gaat na twintig jaar huwelijk uit elkaar met 'dit is het'. Je moet eraan werken, maar de bereidheid moet er wel zijn. Bij de organisatie zit de bereidheid wel. Het is een beetje het kip en het ei verhaal. Natuurlijk is het niet leuk als je aan de start staat met twaalf man. En als ze dan komen is er niemand. Het is natuurlijk leuker als je naar een wedstrijd komt en er staat veel publiek. Twintig jaar geleden kwam iedereen naar het skeeleren voor Erik Hulzebosch en de gebroeders Ruitenberg. Stond er wel duizend man te kijken. Dat waren de publiekstrekkers, zij hebben jarenlang de skeelersport gedragen. Mensen kwamen niet voor Frank Fiers, ha.

We moeten het positief bekijken. Met de rijders om de tafel en datums afspreken. En dan moeten rijders de garantie geven dat ze er zijn. Dan kan je als organisator ook naar sponsors gaan, een budget samenstellen en prijzengeld vragen. Net als in de wielersport. Dan krijg je mooie koersen. Ik denk dat het NK een mooi bewijs was dat als iedereen komt je gewoon een prachtige wedstrijd hebt. Het is een mooie aantrekkelijke sport, zowel voor deelnemers als het publiek. Om van te smullen."

Arie Koops
"Het feit dat schaatsers de sport puur gebruiken als voorbereiding op het schaatsseizoen, daar ligt een deel van de problematiek, maar ook weer een kans. We hebben nu een heel mooie accommodatie gekregen in Heerenveen. Dan zie je gelijk dat in en rondom Heerenveen het aantal skaters toeneemt.

De komende maanden gaan we in gesprek met de sporters en stellen we de vraag: wat sluit nog aan bij de behoefte? We moeten volgens mij weg bij de competitie en gewoon losse wedstrijden organiseren. Op die momenten dat het bij de meeste teams uitkomt. Als we terugkijken op het NK, dan was dat een hartstikke goed kampioenschap. Bij alle categorieën stonden voldoende mensen aan de start en waren het wedstrijden van hoog niveau.

Of de sport toekomst heeft? Dat denk ik wel, maar misschien verschuift de behoefte iets meer naar de baan en piste. Dat is helemaal niet erg. Als je naar het voetbal kijkt, zie je de laatste jaren ook een enorme toename als het gaat om vrouwenvoetbal. Wij als bond hebben maar één taak en dat is het inspelen op de ontwikkelingen die er plaatsvinden. Het feit dat de sport niet olympisch is, speelt natuurlijk een heel grote rol in de populariteit. De meesten stappen over naar schaatsen, omdat ze een olympische droom hebben. Dat is logisch. Het zou mooi zijn als het skeeleren in de toekomst ook olympisch wordt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan