Margot Boer zette anderhalf jaar geleden een punt achter haar schaatsloopbaan. De 32-jarige sprintster boekte meerdere grote successen, zo won ze onder andere twee bronzen medailles bij de Olympische Spelen van Sochi. Hoe gaat het nu met haar? Schaatsen.nl belde haar op.

Ha Margot, hoe is het?
"Het gaat goed. Na een zeer drukke periode, zit er weer een beetje structuur in mijn leven. Ik heb alles weer redelijk onder controle."

Waar heb je nou het meest aan moeten wennen na je schaatscarrière?
"Nadat ik stopte, kwam er meteen veel op mijn pad. Ik wilde alles graag aanpakken, maar ik had eigenlijk helemaal niet de tijd om dat te doen. In het begin heb ik tegen alles ja gezegd, waardoor ik een beetje te veel van mezelf heb gevraagd. Zo had ik al vrij snel een baan waar ik vier dagen werkte. Ook begon ik met de Master in Sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute waarvoor ik twee, soms zelfs drie dagen per week vanuit Groningen naar Amsterdam moest. Ik wilde niks missen, omdat ik niet gelijk wist wat ik leuk vond."

Margot vervolgt: "Nu heb ik weer de juiste balans gevonden en maak ik soms afwegingen of ik dingen wel of niet moet doen. Vroeger was dat heel makkelijk. Je trainde, at en nam op tijd je rustperiodes. De dingen die niet goed voor de sport waren, deed je niet. Als je vervolgens stopt met schaatsen en het is een keer laat op de avond, dan maakt dat niet uit. Je hoeft immers de volgende dag toch geen prestatie te leveren op het ijs. Dat was wennen. Toch ben ik er snel achter gekomen dat werken en nieuwe dingen leren veel energie vraagt, dus dat het ook nu belangrijk is dat je af en toe even je rust pakt."

Je bent inmiddels anderhalf jaar geleden gestopt. Wat doe je nu?
"Ik werk voor een bedrijf, Medicc Sports International, dat zich focust op de branche van sportmedische hulpmiddelen. Het is een startup, dus we zijn nog niet op de markt. Ons doel is om uiteindelijk onze eigen producten op het gebied van revalidatie en blessurepreventie op de markt te brengen. Daarnaast willen we graag een breder concept neerzetten, waar kennisoverdraging een belangrijk aspect wordt."

Wat maakt het zo leuk?
"Ik vind het fijn dat ik iets doe wat nog altijd met sport te maken heeft, maar toch iets compleets anders is. Ik ben begonnen als marktanalist, maar vrij recentelijk heb ik een andere functie gekregen, namelijk eventmanager. Om eerlijk te zijn, past de rol van dingen regelen en organiseren mij wat beter."

Je was vorige week bij het skate- en skeelerevenement 24KiKa. Wat deed je daar?
"Ik was daar met onze sportmedische groothandel, Medicsafe. Die hebben wij een paar jaar geleden overgenomen. We ondersteunen bij evenementen, zoals KiKa, de deelnemers door middel van het aanbieden van massages. Daarnaast leveren wij innovatieve producten, die soms in de topsportwereld al bekend zijn, maar in de amateursportwereld nog niemand gezien heeft."

Vond je het leuk?
"Zeker. Het was een heel prettig evenement. Ik heb veel respect voor de mensen, die 24 uur lang hebben geskeelerd. Dat ze daarmee ook nog het goede doel steunden, is natuurlijk helemaal geweldig. Het is wel even wennen hoor. In het verleden kwam ik als topsporter zelf in actie, maar nu kijk ik voornamelijk vanaf de zijkant toe. Ik heb daar de warming-up voor de deelnemers verzorgd, en verteld over het belang van een goede recovery. Af en toe heb ik nog een rondje mee geskeelerd om met een aantal van hen een praatje te maken en het wat interactiever te maken. Actiever dan dat wordt het niet echt meer."

Mis je het schaatsen?
"Niet echt. Een leven waarbij je twee keer per dag traint, doet wat je leuk vindt en daarnaast ook nog best veel vrije tijd hebt, beviel me wel. Toch mis ik de stress, druk en wedstrijden niet. Ik moet er ook niet aan denken om nu nog aan de start van een belangrijke wedstrijd te staan. Daarentegen geniet ik nog altijd van het schaatsen, want de passie voor de sport zal altijd in mijn hart blijven."

Sta je nog weleens op het ijs?
"Jazeker. Ik heb in de zomer een aantal keer met de Chinese ploeg meegetraind. Het is leuk om te zien dat naarmate je vaker op het ijs staat, je toch weer stappen zet. Toen ik voor de vijfde keer op het ijs stapte, ging alles wat makkelijker dan de eerste keer. De pure kracht en snelheid zijn weg, maar dat is logisch. Ik vond het leuk om eens met een ander team mee te trainen. Aangezien ik tegenwoordig toch geen concurrent meer ben, kon dat makkelijk."

Ze vervolgt: "In de winter gaan we met ons bedrijf naar de Weissensee. Net als afgelopen weekend zetten we daar een massagepost op om de deelnemers van de Alternatieve Elfstedentocht te begeleiden. Daarnaast is het de bedoeling dat ik ook zelf ga schaatsen, dus ik moet de komende maanden flink aan de bak. Ik kan nog wel wat trainingsuurtjes gebruiken, ha. Van een sprint van 500 meter naar een tocht van 200 kilometer, dat is een hele omschakeling, maar ik houd wel van uitdagingen."

Heb je nog veel contact met mensen uit de schaatswereld. 
"Ja, met een aantal. Yvonne Nauta spreek ik nog regelmatig. Met haar heb ik samengewoond in de aanloop naar de Olympische Spelen van Sochi, dus we kennen elkaar goed. Ook spreek ik Thijsje Oenema nog weleens. Toch is het ook wel vrij snel: uit het oog, uit het hart. De focus van de meeste schaatsers ligt de komende maanden volledig op het olympische seizoen. Met hen heb ik dus niet dagelijks contact, maar dat is logisch."

Door Robert Prins - Laatste update op 19 sep 2017 om 15:33