Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 05 okt 2017

Lara van Ruijven: 'Meer dan ooit proberen positief te blijven'

Na een teleurstellende wereldbekerwedstrijd in Boedapest hebben de Nederlandse shorttrackdames ook in Dordrecht het geluk nog niet aan hun zijde. Op de 500 meter dook Lara van Ruijven de kussens in. Voor Suzanne Schulting volgde een penalty.

Foto : Sander Chamid

"Pech, dat kan je wel zeggen ja", begint Van Ruijven, die haar 500 meter op het ijs van de Sportboulevard eigenlijk heel sterk begon. Direct na vertrek nam de Westlandse de leiding en leek met gemak op de ritwinst af te sprinten, tot ze in de voorlaatste bocht onderuit schoof. "Ik heb het zelf verpest. Ik snijd de bocht te krap aan, tik een blokje weg, die schuift door en ik ga er met mijn andere voet opstaan", legt ze uit.

Een vreemde gebeurtenis voor Van Ruijven, die op een individuele afstand al ongeveer twee jaar geen struikelpartijen meer had vertoond. "Het had ook niks met druk of zenuwen te maken. Het ging supergoed en ik zette volgens Jeroen (Otter, red.) een van de snelste tijden neer, dat maakt het extra zuur."

"Er gingen aardig wat scheldwoorden door mijn hoofd. Hoe ga ik dit rechtzetten, dacht ik meteen. Maar dat kan natuurlijk niet en je pakt gewoon geen punten." 

Penaltyregen
Drie heats later maakte Suzanne Schulting de tweede valse start in haar rit, met alweer een penalty als gevolg. En daar kijken de dames elkaar in een olympisch seizoen toch op aan, geeft Van Ruijven eerlijk toe. "Normaal richt je je meer op je eigen resultaten, maar nu moeten we drie tickets voor de Spelen binnenhalen. Dat moeten we heel bewust met zijn drieën doen, anders mag er iemand van ons niet van start in Korea. Voor Suzanne was het met vier penalty's een zwaar weekend in Boedapest, en dat is niet makkelijk uit je hoofd te krijgen. Daarom moeten we nu meer dan ooit proberen om positief te blijven."

Na de penalty's in Boedapest komt er met de prestaties op de 500 meter van donderdag toch wat druk op de olympische kwalificatie te liggen. Om drie tickets op de 500 meter binnen te halen moet de Nederlandse ploeg na vier World Cups namelijk met drie rijdsters in de top 32 staan. Een snelle rekensom vertelt de dames dat de richtlijn vanaf nu zal zijn om de komende twee World Cups met zijn drieën de top 12 te halen. "Dan zijn we veilig. Vertrouwen is een groot woord, maar ik houd wel moed. Ik weet dat we hiertoe in staat zijn, maar dan moeten we het nog wel even doen. Het had natuurlijk lekkerder geweest als we er wat beter voorstonden." 

Morgen knallen
Morgen staan voor Van Ruijven alweer de 1000 meter en relay op het programma. Hoe de knop nu omgaat? "Lastig, ik kan wel gaan beweren dat het niet in mijn hoofd zit, maar dat is natuurlijk niet waar. Je staat na zo'n val ineens met twee benen op de grond. Wat de rest doet heb ik niet in de hand, maar ik moet zelf op mijn best zijn morgen en geen fouten maken. Naast een ticket voor de Olympische Spelen moet ik namelijk ook nog mijn eigen plek afdwingen. 
Morgen gaan we knallen. Daarna moeten we het in Azië rechtzetten." 

Teruglezen wat vandaag allemaal gebeurde op het ijs in Dordrecht? Klik hier voor de liveblog! 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan