Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2017

Schulting: 'Blij dat ik weg ga uit Boedapest'

Met drie penalty's op de individuele afstanden en een valpartij in de relay is de eerste wereldbekerwedstrijd in Boedapest er een om snel te vergeten voor Suzanne Schulting. Op de slotdag ging het weer mis op de 1000 meter. Ook Sjinkie Knegt werd bestraft op die afstand.

Foto : Neeke Smit

"Ik ben blij dat ik weg kan uit Boedapest. Ik ben er helemaal klaar mee", aldus een flink balende Schulting na de race. "In Dordrecht zal ik revanche nemen, daar heb ik wel zin in." In de B-finale van de 1000 meter streed Schulting samen met Yara van Kerkhof tegen de Canadese Valerie Maltais, die op kop reed. Vlak voor het einde probeerde Schulting de tweede plek te veroveren. "Ik kwam al vroeg naast Yara en had veel snelheid over. In plaats van te remmen, stuurde ik volle bak naar buiten en kwam tegen Yara's schouder aan. Dit had niet mogen gebeuren. Gelukkig heeft Yara minder last van de botsing dan ik." Beide rijdsters kwamen ten val en Schulting kreeg haar vierde straf van dit toernooi. Van Kerkhof finishte nog als derde.

Bij de heren stond Sjinkie Knegt in de finale van de 1000 meter. Gedurende race schoof hij vanachter steeds een plekje op naar voren. Voor het ingaan van de laatste bocht lag hij op koers voor een gouden medaille, maar de Koreaan Hyo Jun Lim kwam binnendoor. Na een eindsprint wist Lim de punt van zijn schaats net iets eerder over de streep te krijgen, maar kwam tegelijkertijd ten val. Knegt bleek hem te hebben gehinderd en kreeg een penalty. Zelf was Knegt zich van geen kwaad bewust. "Kennelijk ging er iets mis op de finish", zegt hij achteraf. "Het is jammer dat je bestraft wordt maar kan gebeuren. Het was verder wel een goede race. Ik zat op het juiste moment op de juiste plek." Zaterdag pakte de Fries op de 1500 meter zijn eerste wereldbekermedaille. Hij kijkt tevreden terug op het toernooi. "Ik heb drie degelijke afstanden neergezet. Het kan altijd beter, maar ik weet nu waar ik sta."

Op de slotafstand van de vierde dag, de aflossingsfinale, kwamen de Nederlanders niet in actie. Beide ploegen plaatsten zich niet vanwege een straf in de halve finale.

Van 5 tot en met 8 oktober vindt de tweede World Cup plaats in Dordrecht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan