Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 11 nov 2017

Kodaira verklapt geheim: 'Trainen met jongens'

Er staat geen maat op Nao Kodaira. De Japanse sprintster is de alleenheerser op de 500 meter. Nadat ze vorig seizoen alle internationale wedstrijden op de 500 meter al wist te winnen, zet ze die ongeslagen status rustig voort. Zondag schreef ze ook de 1000 meter op haar naam.

Foto : Huub Snoep

In Heerenveen won Kodaira soeverein beide 500 meters. De eerste 500 meter op vrijdag leverde zelfs een baanrecord op dat twee jaar lang op naam stond van Sang-Hwa Lee. Kodaira verpulverde dat record met maar liefst drie tienden van een seconden (37,29). Een dag later deelde de 31-jarige Kodaira nóg een tik uit aan de concurrentie door een tijd te rijden van 37,33. Op de 1000 meter zondag verraste en imponeerde ze opnieuw. Met een tijd van 1.13,99 bleef ze negenhonderdste verwijderd van het baanrecord. 

Tweede thuis
Op de vraag wie haar grootste concurrente is, moet ze dan ook lang nadenken. Dan zegt ze. “Dat ben ik. Ik kan alleen van mezelf verliezen.” Kodaira beantwoordt met liefde een paar vragen in het Nederlands. “Maar wel makkelijke vragen”, vraagt ze met een grote glimlach op haar gezicht. Tussen 2014 en 2016 woonde ze namelijk in Nederland toen ze bij Team Continu trainde.

Bij haar terugkomst in haar ‘tweede thuis’ werd ze dan ook hartelijk ontvangen. “Ik kreeg veel berichtjes van oud-teamgenoten, maar ook van Marianne Timmer (haar toenmalige coach, red)”, zegt de wereldkampioene trots. En dat ze nog altijd populair is in Nederland merkte ze vrij snel. “Veel mensen wilden met me op de foto of wilden een handtekening. Te veel? Mwa, een beetje veel, maar wel heel leuk”, lacht ze.

Wereldrecord
Kodaira is niet de enige Japanse vrouw die dit weekend goed presteert. Naast de twee gouden medailles van Kodaira wonnen Ayano Sato (mass start), Miho Takagi (1500 meter) en het ploegenachtervolgingsteam (vrouwen) ook een gouden medaille. Kodaira, als enige niet trainend onder succescoach Johan de Wit, verklapt het geheim van haar eigen succes. “Ik heb het afgelopen seizoen met de jongens getraind. Daardoor ben ik veel sneller geworden en ben ik nóg beter dan vorig seizoen.”

In deze vorm lijkt het wereldrecord dan ook voor het grijpen. Het wereldrecord is nog altijd in handen van Sang-Hwa Lee, die in 2013 een tijd van 36,36 noteerde in Salt Lake City. Over een paar weken reist het schaatspeloton af naar Noord-Amerika voor de derde en vierde World Cup. De uitgelezen kans voor Kodaira om het wereldrecord af te pakken. “Ik hoop het, maar ik probeer rustig te blijven.”

Wat gebeurde er nog meer bij de World Cup in Heerenveen? Check hier de round-up van dag 2. De uitslagen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan