Tickets
Shop
Nieuws 03 mrt 2017

Prins Bernhard jr.: ‘Ben helaas een heel slechte schaatser’

Prins Bernhard jr. is initiatiefnemer en deelnemer van de Hollandse 100. 90 kilometer fietsen en 10 kilometer schaatsen voor het goede doel. De neef van Koning Willem-Alexander heeft daar hard voor getraind. Wekelijks op de Jaap Eden baan en sinds kort ook op de schaatsplank.

Bernhard van Oranje Nassau, Van Vollenhoven kreeg in 2013 de diagnose lympheklierkanker. Een jaar later richtte hij Lymph&Co op, een fonds dat grensverleggend onderzoek steunt om de behandeling van lymfklierkanker te verbeteren.

De stichting van de inmiddels genezen Bernhard jr. wachtte niet af tot het geld naar hen toe kwam, maar organiseerde in 2015 voor het eerst de Hollandse 100, een sportief fondsenwervingsevenement waarbij deelnemers 90 kilometer fietsen en 10 kilometer schaatsen op FlevonIce. Het bleek een succes, want ieder jaar groeit het aantal deelnemers.

Bernhard jr. staat 5 maart ook aan de start van de derde editie. “Ik vind schaatsen een fantastisch mooie sport”, vertelt hij. Dan lachend: “Alleen ben ik helaas een heel slechte schaatser. Iedere donderdag train ik op de Jaap Eden Baan en als ik dan die goede schaatsers op volle snelheid door de bochten zie gaan… Dat is echt een genot om te zien.” 


Pittig

De wekelijkse ijstrainingen vulde hij de laatste tijd aan met schaatsplanktraining op de onlangs door oud-schaatser Bram Smallenbroek ontwikkelde plank. Bernhard jr. : “Vorig jaar heb ik bij Humberto Tan als eens op een schaatsplank gestaan. Dat viel me flink tegen. Nu heb ik weer wat vaker gedaan. Het is echt een pittige, conditionele training.”

En dus is Prins Bernhard jr. klaar voor de Hollandse 100, het goede doelen-evenement dat hij met zijn stichting zelf organiseert. “Het is in een paar jaar tijd al uitgegroeid tot een mooi event. Natuurlijk is het bedoeld om geld op te halen – iedere euro gaat naar het goede doel – maar het is ook echt een tocht waar mensen graag aan meedoen. Schaatsen en fietsen zijn toch twee echt Nederlandse sporten die goed met elkaar matchen.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan