Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2017

TOP 7: Op deze vrouwen moet je letten bij het KPN WK Shorttrack

Sinds 1995 is de individuele wereldtitel shorttrack bij de vrouwen in Aziatische handen. Kunnen de Europese rijdsters de hegemonie van de Koreaanse en Chinese vrouwen eindelijk doorbreken? Dit zijn de favorieten voor het podium in Rotterdam.

1. Minjeong Choi (Korea)
Leeftijd: 18 jaar
Aantal WK-deelnames: 2x
Beste resultaat WK: 1e (2015, 2016)

Minjeong Choi kan bogen op een honderd procent score op het WK. Beide keren dat ze meedeed won ze zowel de individuele wereldtitel als de wereldtitel met de ploeg. Het belangrijkste wapen van Choi is haar behendigheid. Ze weet te profiteren van de kleinst mogelijke openingen om haar tegenstander te passeren. De Koreaanse stond in februari vier keer op het podium bij de Asian Games. Ze won de 1500 en 1000 meter en werd derde op de 500 meter, op de aflossing  werden de Koreaanse vrouwen tweede. 

2. Elise Christie (Groot-Brittannië)
Leeftijd: 26 jaar
Aantal WK-deelnames: 10x
Beste resultaat WK: 3e (2016)

Ze kwam bij een WK nooit verder dan de derde plaats, maar Elise Christie is vastberaden om eindelijk de wereldtitel te grijpen. De Britse heeft haar hele seizoen afgestemd op het wereldkampioenschap. In januari liet ze zelfs het EK aan zich voorbij gaan om extra te kunnen trainen voor het WK in Rotterdam. Haar nauwgezette voorbereiding werd in februari verstoord door een valpartij op de training. Vanwege een hersenschudding moest ze de laatste twee World Cups aan zich voorbij laten gaan. Niet de aanloop naar het WK die de Schotse in gedachten had, maar Christie is klaar voor het WK.

3. Suzanne Schulting (Nederland)
Leeftijd: 19 jaar
Aantal WK-deelnames: 1x
Beste resultaat WK: 5e (2016)

Suzanne Schulting beleefde vorig jaar haar grote internationale doorbraak en heeft zich dit seizoen ontpopt tot een wereldtopper. De jonge Friezin stond de voorbije maanden zes keer op het podium bij de World Cup en begin februari boekte ze haar eerste zo begeerde internationale zege. In Dresden won ze de 1500 meter. Schulting heeft laten zien voor niets en niemand bang te zijn en onderscheidde zich dit seizoen met een aantal spectaculaire inhaalacties. Schulting schuift haar ambities niet onder stoelen of banken. Nergens wil ze liever schitteren dan in eigen land.

4. Marianne St-Gelais (Canada)
Leeftijd: 27 jaar
Aantal WK-deelnames: 6x
Beste resultaat WK: 2e (2016)

Marianne St-Gelais is de onbetwiste kopvrouw van de Canadese ploeg. In januari won ze haar derde nationale titel op rij. Het WK is het hoofddoel dit seizoen voor de rijdster uit Quebec. De Canadese lijkt een abonnement te hebben op tweede plaatsen. Vorig jaar werd St-Gelais tweede bij het WK in  Seoul en ook met de Canadese aflossingsploeg eindigde ze vier keer als tweede bij het WK. In haar prijzenkast liggen drie Olympische medailles, allemaal zilver van kleur.

5. Fexin Fan (China)
Leeftijd: 23 jaar
Aantal WK-deelnames: 6x
Beste resultaat WK: 4e (2011)

Fexin Fan is een sprinter pur sang. Al vier keer won ze op het WK de 500 meter. Overall stond Fan nog nooit op het podium, al was ze er een paar keer dichtbij. Twee vierde plaatsen en twee vijfde plaatsen in het eindklassement zijn haar beste resultaten tot nu toe. Ook met het relay-team kende de bijna altijd lachende Chinese veel succes. Vier keer won ze WK-goud met de aflossingsploeg.

6. Arianna Fontana (Italië)
Leeftijd: 26 jaar
Aantal WK-deelnames: 10x
Beste resultaat WK: 2e (2015)

Na tien jaar onafgebroken presteren op topniveau nam Arianna Fontana in het seizoen 2015-2016 een break, bedoeld om de batterij op te laden richting de Olympische Spelen van 2018. Vorig jaar reed ze alleen de laatste twee World Cups en het WK. Dit seizoen gebruikt de Italiaanse vooral om terug in race modus te komen. Dat lukt aardig, bewees Fontana in januari. In Turijn werd ze voor thuispubliek voor de zesde keer de Europees kampioen.

7. Suk-Hee Shim (Korea)
Leeftijd: 20
Aantal WK-deelnames: 4x
Beste resultaat WK: 1e (2014)

In het seizoen 2012-2013 brak Shim, nog geen 16, door tot de wereldtop. In haar eerste jaar op het hoogste niveau won ze negen keer individueel goud in de World Cup. Haar geweldige debuutseizoen wist ze te bekronen met een bronzen medaille op het WK. Een jaar later won ze goud, zilver en brons op de Olympische Spelen en haar eerste wereldtitel. De voorbije twee jaar moest ze het WK-goud laten aan haar nog jongere en misschien nog wel talentvollere landgenote Choi. Samen vormen Shim en Choi op de relay de motor van de bijna onklopbare Koreaanse ploeg.

 Kijk hier voor meer informatie en tickets voor het KPN WK Shorttrack


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan