Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2017

Marco Lubbers maakt boek over Thialf: 'Het is mijn tweede thuis'

Oud-schaatser en filmmaker Marco Lubbers maakte 110.000 foto’s (!) van de transformatie van het oude naar het nieuwe Thialf. De mooiste 130 beelden bracht hij samen in een boek (Nieuw Thialf), aangevuld met mooie verhalen.

Een boek over een verbouwing. Hoe is dat idee ontstaan?
“In opdracht van Thialf maakte ik een aantal bouwfilms en timelapse-video's van de verbouwing. Bij een timelapse maak je bijvoorbeeld een dag lang heel veel foto’s vanaf dezelfde plek, waardoor je daarna heel versneld af kan spelen wat er die dag is gebeurd. Vooral daardoor verzamelde ik al snel heel veel foto’s. Die waren zo mooi dat ik er meer mee wilde doen. Toen kwam ik op het idee van een boek. Vanaf dat moment ging ik steeds vaker naar Thialf om zoveel mogelijk vast te leggen.”

En dan heb je dus uiteindelijk meer dan 100.000 foto’s…
“Ja, echt heel veel. Het selecteren van de foto’s was een mega-klus. Er gebeurt zoveel op zo’n bouwplaats. Ik had zoiets nog nooit van dichtbij meegemaakt, maar het fascineerde me. Ieder plankje dat ergens tegenaan getimmerd wordt of ieder schroefje dat een muur in gaat is zo ontzettend belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Het is echt een teamprestatie van alle mensen die aan de bouw hebben meegewerkt, hoe makkelijk of eenzaam een klusje soms lijkt. Ook dat wilde ik laten zien in het boek. Want mensen kennen het oude Thialf en veel mensen hebben imiddels het nieuwe Thialf gezien. Maar wat gebeurde er daartussen allemaal? Dat ligt nu vast in dit boek. Maar het is meer dan een boek over de verbouwing. Ik ben begonnen met een stukje historie. Mooie beelden van toen Thialf nog een buitenbaan was en van de sfeer tijdens toernooien. Daarna de verbouwing, foto’s van het ‘tussenseizoen’, want ook tijdens de bouw is er bijvoorbeeld een World Cup gereden en vervolgens weer de bouw. Het boek eindigt met het EK Allround & Sprint van begin dit jaar. Dus het boek neemt je ook mee naar de sfeer van het oude en nieuwe Thialf.”


Blij met het eindresultaat?
“Ja, het is geworden zoals ik het in mijn hoofd had. Ik ben er best wel een beetje trots op. Ik had nog nooit een boek gemaakt en kwam ineens voor vragen te staan waar ik nooit over heb nagedacht. Welke papiersoort neem ik? Welk lettertype? Welke kleuren? Welk formaat? Maar ik wist al snel dat ik een strak design wilde. En kwaliteit. Daarom heb ik de beste papiersoort gekozen. Daar ben ik blij mee, want het ziet er heel goed uit. En ook over het formaat is goed nagedacht. Het is 30x30 centimeter. Niet ideaal voor in een standaard boekenkast. Dus is het een boek om op tafel te laten liggen. Zodat je er steeds weer in gaat kijken.”

Je eerste exemplaar reikte je uit aan de koning. Hoe reageerde die?
“Hij zei dat hij het spectaculair vond. Geen slechte recensie van de koning, haha. Ook de eerste reacties van anderen zijn positief en in de Leeuwarder Courant stond een positieve recensie. Ik ben dus gelukkig niet de enige die het mooi vindt.”

Wat heb je zelf eigenlijk met Thiaf?
“Het is mijn tweede thuis. Ik schaatste vroeger in de Friese selectie en was er dus heel vaak. En als ik er niet was om zelf te schaatsen, dan ging ik schaatsen kijken. Door dit project ben ik nog vertrouwder geworden met Thialf.  En ik ben er altijd heel hartelijk ontvangen, voor, tijdens en na de bouw. 

Meer informatie of wil je het boek bestellen?
Ga dan naar 
www.thialfdeverbouwing.nl

Marco Lubbers (rechts) in actie

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan