Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2017

Arjan Stroetinga kan het nog steeds

Arjan Stroetinga heeft zonder twijfel de mooiste staat van dienst in het hele peloton. Maar ook met dik vijftig zeges achter zijn naam blijft de Fries gretig. Zijn laatste zege was alweer te lang geleden, vond Stroetinga, die daarom extra gebrand was in Den Haag. Daar pakte hij inderdaad weer een overwinning, voor Robert Post en Ingmar Berga.

Foto : Neeke Wassenbergh

De twaalfde wedstrijd van de KPN Marathon Cup was er eentje zoals je die mocht verwachten tussen de Weissensee en Zweden, en met de ontknoping van de cup in het vooruitzicht. Vijf kanshebbers voor het eindklassement, dat is bijna een garantie voor een koers waarin niet al te veel gebeurt. De controle overheerst, en dat was in de residentie niet anders.

Het was ook niet verwonderlijk dat uiteindelijk een kopgroep van tien man ontstond, zonder de kanshebbers in de cup. Die streden daarachter om de puntjes. Die zijn duur met vijf rijders binnen acht punten van elkaar: Mats Stoltenborg als leider, daarachter Niels Mesu, Bob de Vries, Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog.

Streep

Na Den Haag kan er echter een streep door de naam van Bob de Vries. Juist de man die zo vurig hoopte op meer strijd om de cup moest voortijdig afhaken door een val in de laatste bocht. ’’Het gebeurde gewoon, verder was er niets aan de hand’’, vertelde De Vries, die nog liet weten niet fit aan de wedstrijd begonnen te zijn. ’’Als ik geen kans zou hebben gehad in de cup, was ik niet eens gestart. Maar nu merk je dan toch dat je net niet scherp bent. Dan overkomt je zo’n val. Met de cup ben ik nu wel klaar.’’

Hij zag nog wel hoe twee ploeggenoten van A-ware zich binnen de kopgroep mengden in de strijd om de winst. Simon Schouten zat daarbij, net als Arjan Stroetinga. Het tegenwicht kwam van Bart de Vries en Robert Post namens Bouw & Techniek, van Rick Smit en Ingmar Berga.

Verrassend

De Vries en Post namen verrassend het voortouw in de finale. Dat was een andere insteek voor met name Post. ’’Ik heb nu besloten eens een keer het initiatief te nemen, om niet meer af te wachten’’, verklaarde Post. ’’En dan gaat het nog net mis. Ik had ‘m voor mijn gevoel echt kunnen pakken, kwam als eerste uit de laatste bocht. Maar daar maakte ik een klein missertje, en kwam Stroetinga binnendoor. Dat mag niet gebeuren.’’

undefined

undefinedStroetinga profiteerde onmiddellijk. ’’Dat Post het initiatief nam verraste me, maar kwam me ook wel goed uit. Bij Simon Schouten was het beste er vanaf, en nu kon ik mooi achter Post aan. Na de laatste bocht liet hij een klein gaatje, en daar kon ik in stappen.’’

Gretig

Hij was ook wel weer toe aan een overwinning, bekende Stroetinga. De 35-jarige Fries heeft er al 53 achter zijn naam staan op kunstijs, maar is nog steeds gretig. ’’Het is alweer even geleden en de laatste wedstrijden liepen niet helemaal lekker. Daarom was ik extra gebrand op een overwinning hier.’’ Zo staat de teller nu al op 54.

In de strijd om het oranje leiderspak deed Mats Stoltenborg goede zaken. Hij liep uit op zijn naaste belager Niels Mesu. De voorsprong van Stoltenborg bedraagt nu acht punten met nog twee wedstrijden te gaan.

Marathonschaatsen blijft zich ontwikkelen. De livestream van de wedstrijden in de KPN Marathon Cup maakt daar deel van uit. Wil je ook meer marathon live zien? Ga naar www.marathonschaatsen.com en steun de crowdfunding!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan