Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 06 apr 2017

Dilemma's met Moniek Klijnstra: 'Ik bewaar liever mijn eigen geheim'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Moniek Klijnstra.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam
: Moniek Klijnstra
Team: Nationale inlineselectie en Team Suo Modo
Specialiteit: Sprint
Opmerkelijk: Klijnsta werd na pas een jaar skeeleren, als training voor het winterseizoen, Nederlands kampioen inlineskaten op de 100 meter.
Twitter: @moniekklijnstra
Instagram: moniekklijnstra

Dilemma's
Schaatsen of skeeleren

"Skeeleren! Dat gaat lekkerder nu. We zijn net twee weken op trainingskamp geweest in Lagos en daar ging het echt goed.  Skeeleren gaat op nationaal niveau ook beter dan schaatsen. Het motiveert dan ook meer als je daar internationaal mee kan doen, dan wanneer je bij het schaatsen bijvoorbeeld alleen Holland Cup-wedstrijden kan rijden."

Softijs of waterijs
"Dan ga ik voor waterijs! Meestal is het in de zomer heel warm, en dan krijg je door waterijs meer vocht binnen. Op softijs kun je trouwens ook niet schaatsen, dan heb ik liever hard ijs, waterijs!"

In bloedvorm langs de baan, of met slechte vorm op het ijs
"In bloedvorm langs de baan. Als je in bloedvorm bent loopt alles gewoon goed: dan zit je lekker in je vel en misschien ben je wel verliefd. Met slechte vorm op het ijs staan, daar word ik niet zo blij van. Schaatsen is eigenlijk alleen leuk als het technisch goed loopt. Zelfs al zal ik balen dat ik niet rijd, in bloedvorm langs de baan zal ik alsnog blijer zijn."

Warming-up of cooling-down
"Na de wedstrijd ben ik vaak te lui en moe om een cooling-down te doen, dus dan ga ik voor de warming up. Die vind ik ook nét iets belangrijker. Ik ben nogal blessuregevoelig, dus het is belangrijk om die te voorkomen."

Pasta of pannenkoeken
"Een lekkere pasta! Daarin kan je meer in variëren. Pannenkoeken zijn eigenlijk altijd hetzelfde."

Opgeruimd of een gezellige bende
"Gezellige bende; opgeruimd is zo klinisch en strak. Viezigheid en gebruikte borden moeten wel opgeruimd, maar een kop thee op tafel mag gewoon en ook een pen en haarelastiekje hoeven niet op hun plek te liggen. Vroeger moest ik dat altijd wel van mezelf. Dat waren dan kleine dingen waar ik controle over had, maar nu wil ik dat niet meer, van controle krijg je alleen maar stress."

Geheim bewaren of geheim in bewaring geven 
"Ik bewaar liever mijn eigen geheim. Ik heb ook liever niet dat mensen die van hun aan mij vertellen. Als iemand me vraagt om iets voor me te houden doe ik dat natuurlijk, maar ik vind het best egoïstisch als iemand mij een geheim vertelt dat ik niet mag doorvertellen. Dan zit ik met een geheim en wordt het ineens mijn probleem. Zelf ben ik eigenlijk best een open boek. Ik heb niet echt geheimen. Vraag het me, en ik geef er antwoord op."

Pittig of zoet
"Ik ben wel een beetje klaar met pittig, ik ga tegenwoordig vaker voor zoet. Ik ben sowieso meer van de zoetsappige dingen."

Vroege vogel of laat naar bed
"Ik ben absoluut geen ochtendmens en ga liever laat naar bed. Maar als ik vroeg op moet ga ik liever toch op tijd slapen, anders heb je wel een heel zware dag. Het liefst ga ik dus laat naar bed, en blijf dan lang liggen met thee en een serie."

Saus erop of ernaast
"Ik bepaal graag zelf wat ik doe, dus ook als het om saus gaat. Ik wil zelf kunnen kiezen of ik het erop doe, en hoeveel dan. Dus absoluut de saus ernaast."

Liefde of lust
"Ik ben naar beide niet op zoek, maar als ik het tegenkom kies ik toch eerder voor de liefde. Dat kan namelijk echt iets toevoegen aan je leven. Bij nader inzien kies ik misschien gewoon voor Bert." (zie onder)

Bert ♡♡ 🐻🐻 #knuffelbeer #dikkekont

Een bericht gedeeld door Moniek Klijnstra (@moniekklijnstra) op

Asfalt of vesmaco
"Het is voor mij heel lastig om op vesmaco te rijden. Eigenlijk zou het voor meer grip moeten zorgen, maar ik heb er minder grip op, dat komt waarschijnlijk door mijn techniek.  Ik presteer ook beter op asfalt, mijn 300-metertijden zijn daar sneller. Als je me dus zou vragen; een kampioenschap op de weg of piste, dan kies ik voor de weg. Dat is sowieso makkelijker als schaatser, want je komt minder bochtjes tegen. Internationaal wordt er natuurlijk meestal op de piste gereden, en ook Heerenveen heeft nu vesmaco liggen. Het is dus eigenlijk de bedoeling dat ik daar straks supergoed in ben en niet alleen op de weg kan presteren."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Ik vind coachen heel erg leuk, ook bij mijn eigen team Suo Modo. Ik vind het leuk om als trainer op het ijs te staan, maar houd me ook bezig met mental coaching. Als ik zelf aangemoedigd word hoor ik het toch niet, dus ik kies voor aanmoedigen!"

Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan