Er is een toenemende spanning aan het weerfront merkbaar dezer dagen nu de weermodellen regelmatig met relatief wintervriendelijke oplossingen komen voor Nederland op middellange termijn. Kou - en schaatsliefhebbers volgen de weersontwikkelingen dan ook op de voet merk ik vanuit het ‘veld’.

 

Vooralsnog was de uitvalspoort van de Siberische kou gericht op Oost-Europa en de Balkan. Het zo nu en dan geventileerde excuus dat er geen diepvrieskou meer voorradig is in Europa doet absoluut geen opgeld. Alleen de ‘allocatie’, de verdeling van de kou zorgt er tegenwoordig vaak voor dat de Lage Landen nauwelijks of niet bedeeld worden en dus goeddeels buiten de koude boot vallen.

Gaat de hoofdmoot van een verse portie winterkou ons andermaal voorbij na het aanstaande weekend of toch weer niet?  We nemen de ontwikkelingen even door.

Temperatuur naar -38 graden op 5.000 meter hoogte

De atmosfeer gaat afkoelen en vooral op grotere hoogte wordt het flink koud, tot wel bijna -40 graden. Tussen een zich opbouwend hogedrukgebied boven de Atlantiek en lagedrukactiviteiten bij Scandinavië ontpopt zich vanaf het midden van de week een koude noordwestcirculatie waar we vooral richting - en tijdens het weekend mee te maken krijgen. Tevens hoort hier zeer regelmatig wisselvallig weer bij, vooral na woensdag in de vorm van enkele gure buien.

Doordat die bovenlucht zo rap afkoelt, krijgen de buien vanaf de Noordzee steeds meer een winterse lading. We moeten dan denken aan stofhagel, grove hagel, korrelsneeuw en ‘gewone’ grote sneeuwvlokken. Als de buien gaan clusteren en dus zwaarder worden, kan het even wit zien van de hagel en natte sneeuw. We komen terecht in zogenaamde getransformeerde arctische lucht die wordt aangewarmd boven de zee.

Op woensdag is het nog relatief mild in de Benelux als het regent bij een temperatuur van 8-9 graden. Daarna, het weekend incluis, is het een stuk frisser met overdag rond 5 graden en in een stevige bui tot +2. Bovendien waait het flink door uit richtingen tussen zuidwest en noordwest. 

Vooral in het weekend eerst nog guur

In het weekend is het dus tamelijk koud te noemen en begin volgende week koelt het nog wat verder af. Mocht het zich ontwikkelende hogedrukgebied dan boven onze omgeving arriveren, krijgen we een paar flink koude nachten met minima tot -6 graden. Overdag wordt het dan nog iets boven nul in de middagen.

Komt het hogedrukgebied meer noordoostelijker uit, bijvoorbeeld boven Zuid-Scandinavië, dan kan het structureel wat kouder worden met wellicht ook overdag temperaturen iets beneden nul. Welke optie het uiteindelijk dan ook wordt: het belooft wel droger te worden met meer zon erbij begin van de nieuwe week. Het weekend is in ieder geval een belangrijk breekpunt voor wat betreft het verdere verloop van de winter.

Vooruitzichten middellange termijn  

Op maandag 9 januari was er nog sprake van een opmerkelijke tweedeling tussen de twee hoofdweermodellen. Het Europese weermodel opteert vooralsnog voor een duidelijke afkoeling vanaf het weekend. De Amerikaanse, vaak trendsettende NCEP-variant, was veel minder hoopvol ten faveure van significant winterweer richting de nieuwe week.

UPDATE Weermodellen inmiddels unaniem. Het wordt koud!

Inmiddels zitten zowel het Amerikaanse – als het Europese weermodel vrijwel op dezelfde (koude) lijn en kan eigenlijk het groene licht gegeven gaan worden aan een toch wel winterse episode vanaf vrijdag.

Met name het zuiden van Nederland lijkt echt koud te zullen worden de komende week, zeker als daar een sneeuwlaag wordt achtergelaten binnenkort. Dan is daar zelfs strenge vorst niet uit te sluiten en blijft het er ook overdag flink vriezen gedurende een aantal dagen. Het noordwesten van Nederland zal relatief het minst koud worden straks. De situatie lijkt wel wat op die van begin januari 2009 toen het bij Weert 20 graden vroor boven de sneeuw. In Den Helder en op de Wadden was het toen amper onder nul.

De conclusie is dat er beslist schaatsvriendelijke ontwikkelingen geopenbaard worden op de weerkaarten momenteel met een best wel serieuze winterse periode in ’t verschiet. Uiteraard zal er ook deftig natuurijs gevormd gaan worden vanaf het weekend.

undefined

Meer weerinfo is er eventueel via www.weerprimeur.nl en op de weerprimeurlijn 0900-1234554.

Door Marc E. Putto - Laatste update op 06 jul om 19:48