Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 02 dec 2016

Schipper: 'Heerlijk weer te mogen racen op hoogste niveau'

Pim Schipper rijdt dit weekend in Astana zijn eerste World Cup van deze winter. De Plantina-rijder pakt meteen goed uit: hij gaat van start op de 500, 1000 én 1500 meter, iets waar hij vorige week nog geen zekerheid over had.

“Tijdens de eerste World Cup werd er al gespeculeerd dat er afzeggingen zouden komen, maar het bleef lang vaag. Toen het definitief bekend werd gaf het wel even een kick. Het is heerlijk om weer te mogen racen op het hoogste niveau en me te meten met alle internationale toppers”, luidt het enthousiast.

De kwalificatiewedstrijd in oktober bracht de man uit Medemblik niet waar hij op gehoopt had. De vorm bleek goed; op de 500 en 1500 meter zat hij in Groningen dichtbij de World Cup-tickets, maar een misser op zijn favoriete afstand, de 1000 meter, gooide roet in het eten van de sprinter. “Ik heb een week lang enorm gebaald. Het was ook frustrerend om te zien hoe mijn ploeggenoten zich voorbereidden op de trip naar Harbin en Nagano, terwijl ik thuis moest blijven.”

Toch bleef de blonde Noord-Hollander niet lang bij de pakken neerzitten, na een week ging de knop om en was het tijd om weer aan de slag te gaan. “De KNSB Cup had me niets opgeleverd, maar ik was nog wel heel gemotiveerd om te trainen, dus dat ging allemaal gewoon door.”

Kleine goedmaker

De opening van het nieuwe Thialf kon de pijn volgens Schipper ook een beetje verzachten. “Dat was een kleine goedmaker. Daardoor kon ik lekker dichtbij huis trainen op een ijsbaan die me iedere dag het gevoel gaf alsof ik op een surrealistische baan was, zoals bijvoorbeeld Astana.”

“We hebben ook even wat andere dingen gedaan", vervolgt hij. "Je creëert dan weer even een frisse blik.. We zijn een aantal keer lekker gaan mountainbiken in het bos en ik heb ook een ander soort wedstrijdjes gereden.”

Op de goede weg

Zo reed Schipper bijvoorbeeld mee tijdens de Mass start-finale in Thialf, waar hij na zestien ronden bikkelen verraste met een sterke eindsprint. Ook reed hij al een trainingswedstrijd op de 1000 meter. “Die ging in 1.10,01, dus daar zal ik nog een stukje moeten verbeteren. Toch ben ik wat dat betreft op de goede weg. Of het dit weekend al super resultaten oplevert weet ik niet, maar dat zou natuurlijk heel mooi zijn.”

Wat resultaten betreft wacht Schipper het naar eigen zeggen dan ook allemaal even rustig af. “Ik heb me tijdens de KNSB Cup voor het laatst kunnen meten met de Nederlandse top en ga het pas nu internationaal bekijken. Daarom concentreer ik me de komende dagen op goede races, waarbij ik weinig fouten maak. Dat is wat ik straks ook nodig heb heb tijdens de KPN NK afstanden.”

Toch is Schipper nog niet te verleiden tot grote uitspraken over het toernooi dat eind december in Thialf verreden wordt. “Ik kan alleen zeggen dat het straks heel spannend wordt”, besluit hij.

Lees alles over de World Cup in Astana op onze speciale wedstrijdpagina

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan