In aanloop naar het KPN WK Shorttrack maken we elke week nader kennis met een rijder uit de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). Deze week: Daan Breeuwsma.

Naam: Daan Breeuwsma
Geboren: 29 december 1987
Woonplaats: Akkrum
Twitter: @DaanBreeuwsma
Instagram: @DaanBreeuwsma

Waar en wanneer stond je voor het eerst op shorttrackschaatsen?
“Mijn eerste echte schaatsmeters heb ik gemaakt bij Jeugdschaatsen in Thialf. Ik viel meteen op bij de man die daar op dat moment jeugdtrainer was: Kosta Poltavets. Hij was ook trainer bij Shorttrack Club Thialf en heeft me overgehaald om te gaan shorttracken. Ik heb daarna nooit meer wat anders gedaan.”

Waar geniet je het meeste van op het ijs?
“Ik geniet van de interactie met andere schaatsers in trainingen. En er gaat natuurlijk niks boven het heerlijke gevoel nadat je een top race hebt afgeleverd.”

Met wie train je het liefst?
“Ik train het liefst met heel team Stimtoss. De Nederlandse jongens en meiden, maar ook Vladislav Bykanov en de Kazachen die trainen onder Jeroen Otter. Ik ben een teamplayer en heb deze ploeg nodig om het beste uit mijzelf te halen.”

Wat is de gedachte achter je helmontwerp?
“De gedachte achter mijn helmontwerp is dat Ik een trotse Fries ben die nog trotser is om uit te mogen komen voor het Nederlands team.”

Op welk moment in je shorttrack carrière ben je het meest trots?
“Dat we na de Olympische Spelen van Sochi als team de kopjes niet hebben laten hangen. De vierde plaats op de relay was een grote teleurstelling, maar we zijn scherp gebleven en namen een maand later sportieve revanche door wereldkampioen te worden in Montreal.”

Wie heeft het meeste bijgedragen aan jouw weg naar de top?
“Dat zijn mijn teamgenoten, coaches en andere leden van de staf. Daarnaast natuurlijk mijn familie die altijd voor me klaar staat al zo lang ik schaats.”

Wat is je ultieme doel?
“Uiteindelijk zijn het de titels die tellen. Elke shorttracker wil Europees kampioen, wereldkampioen en Olympische kampioen worden.”

Waar kijk je het meeste naar uit tijdens het KPN WK Shorttrack?
“Ik kan niet wachten om het beste uit mezelf te halen bij het WK en mee te strijden voor de medailles. We gaan ervoor zorgen dat het dak eraf gaat in Ahoy.”

Op weg naar Ahoy met Lara van Ruijven
Op weg naar Ahoy met Leon Bloemhof
Op weg naar Ahoy met Rianne de Vries
Op weg naar Ahoy met Dennis Visser
Op weg naar Ahoy met Freek van der Wart
Op weg naar Ahoy met Dylan Hoogerwerf
Op weg naar Ahoy met Itzhak de Laat
Op weg naar Ahoy met Yara van Kerkhof
Op weg naar Ahoy met Mark Prinsen

Volg de Nederlandse shorttrackers op weg naar het KPN WK Shorttrack via Instagram.com/ShorttrackNL en Facebook.com/ShorttrackNL