Niet alleen in Nederland werd afgelopen weekend gestreden om de nationale shorttrack titels. Ook elders werden nationale kampioenen gekroond.

In Amsterdam was het KPN NK Shorttrack afgelopen een prooi voor Suzanne Schulting en Dylan Hoogerwerf. Zo overtuigend als de overwinning bij de vrouwen naar Schulting ging, zo verrassend was de titel voor Hoogerwerf. Beide rijders plaatsten zich direct voor het EK Shorttrack in Turijn en mogen zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen.

In Salt Lake City gingen de Amerikaanse titels naar J.R. Celski en Jessica Kooreman. Celski won de 500m en 1500m en werd tweede op de 1000m. In de superfinale had hij vervolgens voldoende aan een tweede plaats om de eindzege veilig te stellen, voor John-Henry Krueger.

 Ook Kooreman won twee van de vier afstanden. “Dit weekend was een goede stap op weg naar het WK. Ik heb een aantal dingen in mijn training aangepast en heb dit weekend gebruikt om toe te werken naar mijn ultieme doel dit seizoen.”

Ook Celski wil begin maart in Rotterdam op zijn best zijn. “Ik ga me nu voorbereiden op het WK. Over een paar weken staan World Cups 5 en 6 op het programma. Bij die wedstrijden en het WK in Rotterdam wil ik er staan.” 

In Oberstdorf werden Tom Rietzke en Bianca Walter afgelopen weekend Duits kampioen. In Rusland werd in de laatste week van december gestreden om het nationaal kampioenschap. Met het ontbreken van Semen Elistratov kon Viktor An onbedreigd de Russische titel opeisen. Bij de vrouwen ontbrak Sofia Prosvirnova vanwege een voetblessure en ging de eindzege naar Ekaterina Konstantinova.

Niet overal zijn de nationale titels dit seizoen al verdeeld. In Canada verdedigen Marianne St-Gelais en Charles Hamelin komend weekend hun titel. In Italië en Groot-Brittannië vindt het kampioenschap pas plaats na het WK Shorttrack.

Nationale kampioenen seizoen 2016-2017:

Nederland
(M) Dylan Hoogerwerf
(V) Suzanne Schulting

 Duitsland
(M) Tom Rietzke
(V) Bianka Walter

 Verenigde Staten
(M) J.R. Celski
(V) Jessica Kooreman

 Rusland
(M) Viktor An
(V) Ekaterina Konstantinova

 Oostenrijk
(M) Nico Andermann
(V) Veronika Windisch

 Hongarije
(M) Sandor Liu Shaolin
(V) Petra Jaszapati

Door Paul Steens - Laatste update op 06 jul om 19:48