Tickets
Shop
Nieuws 05 aug 2016

Laurine van Riessen: alleen de temperatuur is anders

De drukte, de gekte, de grootsheid van de Spelen: het doet Laurine van Riessen allemaal niet zoveel. Als schaatsster was de Nederlandse er in 2010 in Vancouver en 2014 in Sotsji al bij. Als baanwielrenster maakte ze in Rio de Janeiro nu voor het eerst de Zomerspelen mee.

''Alle dingen verlopen eigenlijk hetzelfde. Het is alleen wat warmer en er zijn hier meer mensen dan bij de Winterspelen. Maar een wedstrijd is een wedstrijd, en daar moet ik me op concentreren. Dat lukt goed'', vertelde Van Riessen nadat ze donderdag samen met Elis Ligtlee haar oefenronden had gereden op de baan in de Rio Olympic Velodrome, waar 5800 toeschouwers terecht kunnen.

Van Riessen en Ligtlee vormen een koppel op de teamsprint. Dat onderdeel staat voor volgende week vrijdag op de agenda in Rio. Van Riessen, die ook uitkomt op de sprint en keirin, won bij het langebaanschaatsen in Vancouver een bronzen medaille op de 1000 meter.

De jaren daarna wist ze dat niveau niet meer te halen. In Sotsji deed de oud-pupil van coach Jac Orie nog wel mee aan de 500 meter, maar een plek bij de beste tien zat er niet in. Van Riessen besloot zich vanaf het voorjaar van 2015 volledig te richten op het baanwielrennen en het schaatsen te laten voor wat het was.

In juli dwong ze tijdens een zogenoemde 'bike-off' in Roubaix een plek af in de teamsprint. Van Riessen was rapper dan Shanne Braspennincx, die wel als reserve mee is naar Brazilië.

Van Riessen is niet de eerste die eerst als schaatser op de Olympische Spelen actief is en daarna als baanwielrenner. Jan Bos en Jeroen Straathof gingen haar, als baanwielrenners tijdens de Spelen van Athene in 2004, voor.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan