Tickets
Shop
Nieuws 20 okt 2016

Gevallen Jos de Vos wil geen Ireen Wüst-scenario

Foto : Neeke Smit

Na een goede zomer gooide een nare val in Inzell, met een hoofdwond als gevolg, vorige week roet in het eten van Jos de Vos. Acht hechtingen verder en met de KNSB Cup voor de deur weet de Justlease-rijder dan ook niet precies hoe hij ervoor staat. "Ideaal is anders natuurlijk."

De oranje-blauwe trein reed een tempotraining op het ijs van de Max Aicher Arena, waarbij rondjes van 26-laag werden genoteerd, toen De Vos zijn balans verloor. "Hoe het precies gebeurde is niet duidelijk. Ik ging met mijn hoofd de kussens in en mijn bril en pak waren kapot."

In eerste instantie had de man uit Boskoop vooral pijn van de harde klap op het ijs, maar al snel merkte hij dat hij ook een bloedende hoofdwond had. "In Inzell waren ze meteen een beetje gespannen, maar mijn teamgenoten hielpen goed door mensen tegen te houden op het ijs en mijn kleding te pakken."

Na een bezoekje aan het ziekenhuis bleek de schade gelukkig mee te vallen. "Ik was al snel weer bij en helemaal niet misselijk, maar het bleef toch een beetje doorsluimeren." Voor ploeggenote Ireen Wüst zorgde een onderschatte hersenschudding vorige winter voor de nodige problemen en daar wil De Vos liever geen voorbeeld aan nemen.

"Ik wil de rest van het seizoen niet verpesten door nu weer te snel te willen beginnen. We hebben besloten dat ik pas weer ga trainen wanneer ik klachtenvrij ben. Ik was op de goede weg en hoop dat dat er nog steeds inzit."

Geen verwachtingen

Toch kunnen we hem naar alle waarschijnlijkheid wel aan de start verwachten van de KNSB Cup die van 28 tot en met 30 oktober in Groningen verreden wordt. "Voor de val zag ik dat zeker zitten, de ambities waren groot. Nu durf ik geen verwachtingen uit te spreken. Ik heb een week niks gedaan, maar daarvoor heb ik hard genoeg getraind. Ik hoop dat de rust toch voor topvorm kan zorgen. Als het goed gaat is het mooi en anders ga ik me richten op de NK Afstanden en NK Allround", relativeert hij.

De Vos maakte vorig seizoen al deel uit van de Team-4-gold delegatie, maar is erg te spreken over de nieuwe Justlease-samenstelling, en is daarbij vooral blij met de komst van Jan Blokhuijsen. "Ik heb het goed naar mijn zin. Ik dacht al een paar jaar; Jan is iemand met wie ik graag wil schaatsen. Wij hebben een vergelijkbare slag en dezelfde pluspunten."

Marcel Bosker zorgt er onderhand voor dat De Vos scherp blijft. "Hij is jong en moet nog veel leren, maar dan zie ik hem hard gaan en denk ik; potverdorie, ik ben ouder, dus je mag me niet voorbij", lacht hij.

Ondanks de blauwe hechtdraadjes die het achterhoofd van De Vos tot vrijdag zullen sieren kijkt hij met vertrouwen richting winter. "Ik wil graag het World Cup-traject in en allroundtoernooien rijden." Tot grote uitspraken voor de verre toekomst is hij echter nog niet te paaien. "Ik kan nu makkelijk gaan roepen dat ik volgend jaar naar de Spelen wil, maar ik geloof nooit dat je daar in één keer bent. Ik geloof niet in die grote stappen, maar wil graag met de top mee kunnen doen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan