Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2016

Breeuwsma laat WK noodgedwongen schieten

Bondscoach Jeroen Otter zal voor de wereldkampioenschappen in Seoul niet kunnen rekenen op Daan Breeuwsma. De 27-jarige shorttracker laat zich na de Europese kampioenschappen opereren aan een slepende knieblessure en zal daardoor vanaf februari niet meer in actie komen.

Foto : Sander Chamid

Breeuwsma breekt zijn seizoen af omdat hij teveel hinder ondervindt van zijn linkerknie. “Ik heb veel te veel pijn en kan de trainingen niet goed doen. Ik slik nu elke dag medicatie”, aldus Breeuwsma, die scheurtjes in een pees heeft doordat de pees over een scherpe rand van zijn knieschijf schuurt.

Van die blessure was op de openingsdag van de KPN NK shorttrack weinig te merken. De Fries won de 1500 meter en verzekerde zich daarmee van zijn eerste goud bij nationale kampioenschappen. “Ik teer nu nog op de zomer. Ik heb het geluk dat ik op het moment super makkelijk schaats. Sta ik op de baan, dan raak ik ze. Dan kom je er nog wel mee weg.”

Breeuwsma wil over drie weken in Sotsji nog één keer uithalen, voordat hij zich laat helpen aan de kwetsuur. Vorig jaar pakte hij in eigen land bij het EK brons op de 1500 meter en ook nu mikt hij op medailles op de individuele nummers en de aflossing. “Je ziet dat ik mijn mannetje sta, anders word je geen Nederlands kampioen op de 1500 meter”, is Breeuwsma vol vertrouwen. “Rij je een mooi EK, dan ga je ook positiever zo’n operatie in.”

Vanaf februari laat hij de wedstrijden dus bewust lopen. “Ik moet een moment kiezen en daarin moet je slim zijn. Volgend jaar zijn er olympische nominaties te verdienen en is het WK in Ahoy. Daar wil ik op mijn best zijn.” Bovendien hoopt hij snel weer op de fiets te zitten, waardoor hij bij de start van de zomertrainingen weer (gedeeltelijk) aan kan haken bij de ploeg.

Gillend gek

Voor het herstel staat vier tot zes maanden, maar Breeuwsma verwacht met krukken snel weer op de been te zijn. En dat is maar goed ook. “Als ik thuis zit, dan word ik gillend gek. Daar maak ik me nog de meeste zorgen om. Hoe kom ik die tijd door?”, lacht hij. “Waarschijnlijk rust ik zo allemachtig uit, dat ik volgend jaar niet meer te houden ben.”

De aflossingsploeg zal het in maart bij het WK in Seoul dus zonder Breeuwsma moeten doen. De Fries is een belangrijke schakel in de aflossingsploeg. Hij stond de laatste vier jaar met de Nederlandse ploeg op het podium en kroonde zich in 2014 tot wereldkampioen.

Lees alles over het KPN NK Shorttrack op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan