Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2016

Blog Cees Juffermans: 'Doodsbang voor Suzanne Schulting'

Cees Juffermans geeft in aanloop naar het KPN WK Shorttrack in Rotterdam elke maand zijn kijk op het shorttrackseizoen.

"Vorige maand schreef ik op deze plek dat de Nederlandse vrouwen wel eens de verrassing van het seizoen konden worden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook ik niet had verwacht dat ze bij de eerste World Cups al zo uit hun slof zouden schieten.

Het was opvallend hoe goed de ploeg in de breedte presteerde. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne en Lara van Ruijven hebben allemaal stappen gemaakt, met twee tweede plaatsen op de aflossing en een handvol individuele finaleplaatsen en medailles als resultaat. In Salt Lake City reden de vrouwen in de relay-finale een waanzinnig Nederlands record. Als je die tijden kunt rijden dan ben je elke World Cup favoriet voor de medailles.

Natuurlijk is het wegvallen van Jorien ter Mors een aderlating voor de ploeg. We zagen haar beslissing al langer aankomen, maar ik had gedacht dat ze pas na het WK met de aankondiging zou komen. Ik denk dat het een goede, realistische keuze is om meer focus aan te brengen in haar wedstrijdkalender. Tegelijk denk ik dat we het laatste nog niet hebben gezien van Jorien als shorttracker. Ze heeft al aangegeven dat ze niets liever wil dan het WK te halen met de relay-ploeg. Ik zou het haar enorm gunnen om in een vol Ahoy afscheid te nemen van de sport die ze in haar hart draagt.

Gezien de sterkte van de andere Nederlandse vrouwen, zou het nog wel eens een hele opgave kunnen worden om zich in het WK-team te rijden. Ook zonder Jorien acht ik de ploeg in staat om mee te doen om de medailles. Die meiden zullen willen laten zien dat ze ook in de nieuwe samenstelling tot de wereldtop behoren.

Met Suzanne Schulting hebben we zowel individueel als in het team een afmaker in huis. Wat zij in Noord-Amerika liet zien was op sommige momenten echt fenomenaal. Haar inhaalactie in de finale van de 1500m in Calgary ging de hele wereld over. Door het stoppen van Jorien zal er nog meer aandacht zijn voor het rijden van Suzanne. Dat zal resulteren in een andere druk, maar ogenschijnlijk kan ze daar goed mee omgaan.

Buitenlandse rijders doodsbang zijn voor haar. Door haar agressieve rijstijl weet je als tegenstander dat je je niet één misser kunt permitteren, want Suzanne grijpt elke kans die ze krijgt. Ze is een van de weinige rijdsters die ‘m er bij de Koreanen tussen durft te zetten."

In die manier van rijden schuilt het gevaar dat je soms tegen een penalty aanloopt, maar dat hoort erbij. Als ze die onbevangenheid en lef weet vast te houden, dan laat een eerste wereldbekerzege niet lang meer op zich wachten.

Cees Juffermans is oud-shorttracker en toernooidirecteur van het KPN WK Shorttrack 2017 in Rotterdam Ahoy (10-12 maart).

Klik hier voor een uitgebreid interview met Suzanne Schulting


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan