Tickets
Shop
arrow copy Terug naar vorige pagina
Liveblog

Geen winnaar, maar nieuw NK Marathon voor mannen (einde liveblog)


We stoppen ermee

Tot zo ver ons liveblog van deze Daikin NK Inlineskaten Weg, 100 meter Sprint en Marathon. Twee dagen inlineskaten, georganiseerd door de KNSB in samenwerking met de SV Rotterdam en Schaats & Inline Lansingerland. Wij danken de plaatselijke verenigingen voor hun gastvrijheid en de prima organisatie. Fijn weekend nog en tot een volgende keer! En Schaatsen.nl houdt je uiteraard op de hoogte van het vervolg op deze NK Marathon.


Geen winnaar, geen uitslag: een nieuw NK

De knoop is doorgehakt: er komt geen uitslag van deze NK Marathon bij de mannen. De KNSB gaat op zoek naar een nieuwe datum (en locatie) voor deze wedstrijd. Dit betekent dat Ronald Haasjes, die de sprint won voor Crispijn Ariëns, toch met lege handen huiswaarts keert. Hij mag zich met de rest van het peloton opmaken voor de herkansing, die zo snel mogelijk zal plaatsvinden, is de bedoeling. 

Een bijzondere ontknoping van deze Daikin NK Inlineskaten. Het besluit om de wedstrijd in de voorlaatste ronde te stoppen, was noodzakelijk vanwege de veiligheid van de rijders. Het donderde en bliksemde en het onweer kwam te dichtbij. Achteraf gezien was het beter geweest om de wedstrijd stil te leggen, in plaats van te beëindigen, was de conclusie na felle discussies op en rond de baan in Rotterdam. De uitkomst: een nieuw NK Marathon, als herkansing.


Onweer en verwarring

Het dondert en bliksemt in Rotterdam, letterlijk en figuurlijk. Vanwege het onweer dat losbarst, neemt de jury in de voorlaatste ronde het besluit dat het peloton moet afsprinten. De rijders zijn in verwarring en het wordt een chaotische sprint, waarin een van de broers Haasjes als eerste over de finish komt. Kampioen!

Maar kan dit wel? Moet een marathon volgens de reglementen niet per se over de volle 42 kilometer zijn verreden voordat er een uitslag komt? Spoedberaad volgt en als dat is afgerond meldt de speaker dat de rijders opnieuw aan de start moeten verschijnen voor een finale van vijf rondes. Maar dat stuit op verzet. En nu is de verwarring compleet. Zijn we klaar of gaan we zo meteen nog verder? Als dat nog gebeurt, zal eerst het onweer over moeten zijn...


Peloton gaat compleet de slotfase in

Het peloton heeft nog vijf ronden te gaan en de regen komt nu met bakken uit de hemel. Vluchtpogingen blijken vruchteloos, het peloton zit compact bij elkaar en maakt zich op voor de slotfase. Wie volgt zo meteen Jordy Harink op als kampioen, of prolongeert hij zijn titel?


Vroege vluchter ingehaald

We hadden een vroege vluchter: Marthijn Mulder. Maar hij is weer achterhaald door het peloton, dat nog 17 (van de 27) rondes voor de boeg heeft. Het regent weer. 


Mannen zijn gestart

Ook de mannen zijn begonnen aan hun NK Marathon. Zodra de weersomstandigheden het toelieten hier in Rotterdam klonk het startschot. Jorrit Bergsma doet toch niet mee. Hij neemt, met een olympisch schaatsseizoen voor de boeg, geen risico op het natte parcours en zit alweer in auto terug naar Friesland. Een kijken wat dit betekent voor de wedstrijd, waar Bergsma's ploeggenoot zijn nationale titel verdedigt...


Regenbui in Rotterdam

Toen de vrouwen bezig waren aan hun laatste rondjes van de marathon begon het al wat te druppelen. Nu komt de regen met bakken uit de hemel hier boven de Wielerbaan Rotterdam. Even wachten wat dit betekent voor de start van de mannenwedstrijd, die voor 17 uur gepland staat...


Patricia Koot kampioene Junioren A

In dezelfde koers pakt Patricia Koot het goud op de marathon bij de Junioren A. Zij is op de finish haar concurrenten Dinly Koster en Loes Busser de baas. Alle complete uitslagen van vandaag vind je op onze wedstrijdpagina.


Elisa Dul pakt de titel!

Elisa Dul is de nieuwe nationale kampioen op de marathon! Zij verslaat in de eindsprint haar medevluchters Maya de Jong, die tweede wordt, en Beau Wagemaker, die haar aanvalslust dus met brons beloond ziet. Dul is de opvolgster van Manon Kamminga, die vorig jaar goud won bij de Daikin NK Inlineskaten Marathon op het Circuit Zandvoort.


Drietal bouwt voorsprong uit

De drie vrouwen op kop hebben hun voorsprong uitgebreid. Met nog drie rondes te gaan, hebben Dul, Wagemaker en De Jong ruim een minuut voorsprong. Als hier niks geks gebeurt, maken deze drie straks onderling uit wie nationaal kampioen wordt

Group 2