Tickets
Shop
Langebaan 07 mrt 2024

Nederlandse vrouwen veroordeeld tot strijd om zilver

Miho Takagi is simpelweg een maat te groot voor Femke Kok en Jutta Leerdam. Dat is de conclusie van de eerste dag van het WK Sprint in Inzell. De twee Nederlandse vrouwen zijn vrijdag in de tweede helft van het toernooi veroordeeld tot het strijden om de tweede plek. “We worden op waarde geklopt.

Foto : BSR Agency / Andre Weening

Dat de Japanse zou uithalen op de 1000 meter lag wel in de lijn der verwachting, maar haar 500 meter van donderdagavond was ‘bizar’ goed. Ze verloor slechts zes honderdsten op Femke Kok, die naar eigen zeggen wel schrok van de tijd die de pupil van Johan de Wit op de klokken zette. “Wist na de 500 meter al dat het lastig zou worden, Miho is in bloedvorm”, was de droge conclusie van Kok halverwege het toernooi.  

Zelf reed de Friezin geen vlekkeloze race, het resulteerde met 37,07 echter wel in een baanrecord. "Best bijzonder", aldus Kok. Op de 1000 meter kon ze Takagi vervolgens 800 meter goed volgen, maar moest de laatste meters lijdzaam toezien hoe de rijdster van Team Gold uit het zicht verdween. “Ik merkte dat zij kwam en in plaats van mezelf vertrouwen, wilde ik te graag met haar mee. Ik kwam omhoog en bleef niet goed schaatsen. Daar heb ik van geleerd, hoop dat morgen beter te doen.”

Femke Kok reed een vijf jaar oud baanrecord uit de boeken op de 500 meter: 'Bijzonder, alle grote namen hebben hier gereden.' | Foto : Soenar Chamid

Na het baanrecord van Kok op de 500 meter reed Takagi een recordtijd op de 1000 meter. “Het niveau is ontzettend hoog, hoop morgen nog iets sneller te gaan”, aldus Kok, die een voorsprong van tweehonderdste punt verdedigt ten opzichte van Leerdam. Realistisch is ze wel, het gaat vooral om zilver. “Het blijft een toernooi, iedereen kan fouten maken. Ik hoop morgen beide afstanden nog beter te rijden en Jutta voor te blijven. Vooral op de 1000 meter is nog wel wat te winnen, dan moet het lukken om ervoor te blijven.” 

Titelverdedigster Leerdam bezet halverwege het toernooi de derde plek en kijkt zoals te doen gebruikelijk helemaal niet naar wat de Miho Takagi’s en Femke Kok’s van deze wereld op het ijs leggen. “Ik vond mijn 500 meter best wel goed, liet juist op de 1000 meter iets meer liggen”, gaf Leerdam commentaar. Vooral de start van haar specialiteit ging niet helemaal goed door een missertje en het feit dat ze ‘een beetje’ over de punten ging. “En dat terwijl het begin van de 500 meter juist heel goed was, meestal was het andersom.” 

Kok en Leerdam bevinden zich in niemandsland. De marge naar Takagi is bijna een half punt terwijl de twee Nederlandse vrouwen niets van de achtervolgers te dulden hebben. “Zij is gewoon goed”, zei Leerdam over de leidster in het klassement. “Als zij beter is, dan is dat zo op dit moment. Tsja, moet alles uit mezelf halen. Ze staat voor, maar er kan nog van alles gebeuren. Miho is zeker goed, respect voor haar.” 

Grevelt: ‘Reed iets te gehaast tegen Takagi’ 
Isabel Grevelt toonde zich enigszins tevreden na de eerste dag van het WK Sprint. De Nederlands kampioene kreeg met Takagi een taaie tegenstandster tegenover zich op de 500 meter en ging daardoor iets te gehaast van start.

“Tegen Miho, dat maakte het niet makkelijker voor mij”, vertelde de rijdster van Development Team Fryslân. “Misschien wilde ik wel te graag. Soms voel je een ritme en wil je dat meenemen in de race. Dat gebeurde mij nu, wilde heel graag met Takagi mee. Als dat dan niet lukt... Ach, daar leer ik van.” 

Of er vrijdag nog iets te doen valt aan Takagi, dat is de grote vraag. “Voor mij niet in ieder geval. Sta nu zevende en hoop nog een plekje op te schuiven. Dat ligt niet helemaal aan mij, maar met betere races dan vandaag doe ik in ieder geval mijn best.”

Uitslagen van het WK Sprint staan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan