Tickets
Shop
Langebaan 06 mrt 2024

Dit moet je weten over het WK Allround & Sprint 2024

Het toetje van het langebaanseizoen staat voor de deur: het WK Allround & Sprint. Dit toernooi wordt sinds een tijdje tweejaarlijks georganiseerd en dit jaar heeft het spektakel plaats in de Max Aicher Arena in Inzell. Op donderdag en vrijdag is het de beurt aan de sprinters die strijden om de wereldtitel, het weekend is vervolgens voor de allrounders. In dit artikel zetten we het programma, tijdschema’s, uitzendtijden van de NOS en alle andere relevante informatie voor je op een rij.

Foto : Soenar Chamid

Sinds 2020 staat het WK Allround & Sprint tweejaarlijks op de schaatskalender en wordt het in de even jaren gehouden. Daarvoor werden de kampioenschappen elk jaar gehouden. In de oneven jaren is er voor de Europese schaatsers nog wel het EK Allround & Sprint. Het laatste WK Allround & Sprint werd in 2022 gehouden in de Vikingskipet van Hamar. Daar gingen de sprinttitels naar twee Nederlanders. Bij de vrouwen won Jutta Leerdam haar eerste wereldtitel op de kleine vierkamp, Thomas Krol zegevierde bij de mannen. Hij verdedigt zijn titel dit jaar niet nadat hij vorige maand zijn afscheid aankondigde. 

Het WK Allround leverde voor Nederland een unicum op. Irene Schouten behaalde daar haar eerste mondiale allroundtitel. Ook zij reist niet naar Inzell om haar titel te verdedigen omdat ze afscheid heeft genomen van het langebaanschaatsen. Bij de mannen zegevierde Nils van der Poel die Patrick Roest versloeg. Op de 500 en 1500 meter pakte de Nederlander voorsprong, maar dat was niet genoeg om de rappe Zweed op de lange afstanden achter zich te houden. Bart Swings werd derde. 

Hoe werkt het WK Allround & Sprint? 
Tijdens de WK Allround & Sprint zijn er twee titels bij de mannen en twee titels bij de vrouwen te verdienen. Het WK Sprint wordt afgewerkt op donderdag 7 en vrijdag 8 maart. Op zowel donderdag als vrijdag rijden de mannen en vrouwen een 500 en 1000 meter. Na vier afstanden wordt het klassement opgemaakt en kennen we de opvolgers van Jutta Leerdam en Thomas Krol. 

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart wordt vervolgens het WK Allround gehouden. De allrounders rijden op zaterdag de 500 meter en de 3 kilometer (vrouwen) of 5 kilometer (mannen). Op zondag vervolgen zij de titelstrijd met een 1500 meter en de langste afstand, de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen. 

In beide kampioenschappen wordt dezelfde puntentelling gehanteerd. Van alle afstanden wordt de tijd in seconden gedeeld door het aantal 500 meters in die bewuste afstand. De 500 meter wordt gedeeld door één, de 1000 meter gedeeld door twee, de 1500 meter gedeeld door drie, de 3000 meter gedeeld door zes, de 5000 meter gedeeld door tien en de 10 kilometer gedeeld door twintig. De resultaten worden tot drie decimalen achter de komma genoteerd en vervolgens bij elkaar opgeteld. 

Wie doen mee aan het WK Allround & Sprint? 
Namens Nederland zijn er twaalf schaatsers afgevaardigd voor het WK Allround & Sprint. Op basis van het NK Afstanden waren er al enkele tickets uitgedeeld aan Jenning de Boo, Jutta Leerdam, Marijke Groenewoud en Patrick Roest. Na het WK Afstanden in Calgary kregen Joy Beune en Femke Kok nog een aanwijsplek. De laatste tickets werden verdeeld tijdens het NK Allround & Sprint in Heerenveen. Op basis daarvan komt Nederland met de volgende selectie aan de start. 

WK Sprint: 
Vrouwen – Femke Kok, Jutta Leerdam en Isabel Grevelt 
Mannen – Jenning de Boo, Kjeld Nuis en Joep Wennemars 

WK Allround: 
Vrouwen – Joy Beune, Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-de Jong 
Mannen – Patrick Roest, Chris Huizinga en Kars Jansman 

Waar en wanneer is het WK Allround en Sprint 2024? 

  • Datum: Donderdag 7 t/m 10 maart 
  • Locatie: Max Aicher Arena in Inzell, Duitsland 

Het WK Allround & Sprint 2024 wordt gehouden van donderdag 7 tot en met zondag 10 maart 2024 in de Max Aicher Arena in Inzell, Duitsland. Het sprinttoernooi wordt op donderdag en vrijdag afgewerkt, op zaterdag begint het allroundtoernooi. Het sprinttoernooi wordt in de avonduren verreden terwijl de allrounders in het weekend overdag aan de bak mogen.  

Tijdschema WK Sprint 
Donderdag 7 maart 
19.00 – 22.12 uur 
500 meter vrouwen en mannen 
1000 meter vrouwen en mannen  

Vrijdag 8 maart 
18.30 – 22.02 uur 
500 meter vrouwen en mannen 
1000 meter vrouwen en mannen 

Tijdschema WK Allround 
Zaterdag 9 maart 
12.45 – 17.34 uur 
500 meter vrouwen en mannen 
3000 meter vrouwen 
5000 meter mannen 

Zondag 10 maart 
13.15 – 17.17 uur 
1500 meter vrouwen en mannen 
5000 meter vrouwen 
10.000 meter mannen 

Waar en wanneer wordt het WK Allround & Sprint uitgezonden door de NOS? 
Het WK Allround & Sprint wordt zoals gewoonlijk uitgebreid uitgezonden via de kanalen van de NOS. Het volledige toernooi is online te volgen via de stream op NOS.nl, de NOS-app of via de app op de smart tv en is ook vier dagen te zien op televisie. De uitzendtijden en zenders zijn als volgt. 

Donderdag 7 maart: Vanaf 18.46 uur tot 20.00 uur op NPO 1, vanaf 19.52 uur op NPO 3. 
Vrijdag 8 maart: Vanaf 18.17 uur tot 20.00 uur op NPO 1, vanaf 19.52 uur op NPO 3. 
Zaterdag 9 maart: Vanaf 12.25 uur tot 17.56 uur op NPO1 
Zondag 10 maart: Vanaf 13.11 uur tot 18.00 uur op NPO1 

Waar kan ik de loting en uitslagen van het WK Allround & Sprint vinden? 
Alle relevante wedstrijdinformatie van het WK Allround en WK Sprint is hier te vinden. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan