Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2024

Loting WK Allround: Takagi tegen Groenewoud, Roest loot Ghiotto

Vrijdagavond kregen Zhongyan Ning en Miho Takagi de kransen omgehangen na het WK Sprint toernooi. Daarmee is de honger van de Japanse nog niet gestild, zij gaat dit weekend ook op jacht naar de wereldtitel allround. Jordan Stolz is de andere explosieve schaatser die dit weekend de stayers wil bedreigen.

Foto : Soenar Chamid

Ruim 15 uur na haar huldiging op het WK Sprint staat Takagi alweer aan de start van een nieuwe race. Zij sluit de 500 meter af tegen Marijke Groenewoud. Joy Beune komt in rit 8 in actie, Antoinette Rijpma - de Jong in 10. De Nederlandse vrouwen lijken de grootste concurrenten van de Japanse. Of de Noorse Ragne Wiklund (rit 4) moet na een tegenvallend seizoen het tij kunnen keren. 

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Nederlandse rijdsters (veel) tijd verliezen op de kortste afstand, wat ze op de drie kilometer gelijk weer recht willen zetten. Takagi verschijnt al in de vijfde rit op het ijs. Joy Beune is gekoppeld aan Francesca Lollobrigida in rit 10, waarna Valerie Maltais en Ragne Wiklund het tegen elkaar opnemen. De dag van de vrouwen wordt afgesloten met een mooi Nederlands onderonsje: Groenewoud tegen Rijpma - de Jong. 

Veel schaatsliefhebbers verheugen zich al de hele week op de clash tussen Jordan Stolz en Patrick Roest. Hoeveel tijd kan de Amerikaanse wereldkampioen 500 meter pakken op de eerste afstand? Hij komt in de voorlaatste rit in actie. Omdat Roest het laatste paar vormt met de Fin Samuli Suomalainen, weet hij dan al wat Stolz op de klokken heeft gezet. Kars Jansman (rit 5) en Chris Huizinga (rit 6) schaatsen al vroeg in het programma en zullen de schade zo veel mogelijk willen beperken. 

Op de vijf kilometer mag Stolz als eerste van de favorieten schaatsen, hij neemt het in rit 6 op tegen Jake Weidemann. Sverre Lunde Pedersen schaatst op zijn afscheidstoernooi de vijf kilometer in rit 7. Het negende paar is voor Jansman en Yu Wu. Sander Eitrem en Michele Malfatti komen in rit 10 in actie. Daarna komt het koningskoppel van de vijf kilometer dit jaar: Patrick Roest en Davide Ghiotto. Chris Huizinga sluit de dag af tegen Hallgeir Engebråten. 

De grote vraag op zaterdag is hoeveel tijd Stolz kan pakken op de 500 meter. Benieuwd naar de verwachtingen? Lees dan de voorbeschouwing


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan