Tickets
Shop
Langebaan 06 mrt 2024

Joy Beune en Kjeld Nuis: Underdogs op het WK in Inzell

Joy Beune en Kjeld Nuis waren de afgelopen weken in grootse vorm. Beune op het WK Afstanden in Calgary, waar ze tweemaal goud en brons won. Nuis rolde vorig weekend het Nederlandse sprintersgilde op met een toernooirecord. Maar of het koppel daardoor ook dit weekend tot de favorieten behoort? Dat is niet automatisch het geval.

Foto : Soenar Chamid

Beune leefde de voorbije weken op een roze wolk na haar verrassende gouden medaille op de 5 kilometer tijdens het WK Afstanden. Daar won ze ook goud met de achtervolgingsploeg en pakte ze brons op de 1500 meter “Supertrots op het goud dat ik gehaald heb”, zegt Beune, die dit weekend mag starten in de laatste wedstrijd van het langebaanseizoen. Dat betekent niet dat het mondiale allroundkampioenschap in Inzell minder belangrijk is. Nee, dat doet af aan het belang van de grote vierkamp. “Allround is heel mooi om te doen en ik ben benieuwd wat ik zou kunnen. In principe kan ik drie afstanden winnen.” 

Toch betekent dat niet automatisch winst in het klassement. De crux zit in het openingsnummer, de 500 meter. “Best lastig voor mij, weet niet zeker wat ik daar kan rijden. Schade beperken, daarna begint het toernooi voor mij.” De wereldkampioene op de 5 kilometer reed afgelopen weekend in Heerenveen nog een 500 meter tijdens een trainingswedstrijd. Daar verloor ze 1,1 seconde op Marijke Groenewoud. “Marijke beheerst in principe alles, Antoinette (Rijpma-de Jong) hoort er ook bij.” 

Beune kreeg in Calgary na haar gouden medaille ook bevestiging van het feit dat ze voldoende inhoud heeft om meer afstanden te rijden op één dag. Na de 5000 meter pakte ze in Canada nog even WK-brons op de 1500 meter mee. “Ik ben fit genoeg om het te kunnen, maar het blijft een allroundtoernooi waarop het afwachten is wat iedereen doet.” 

Na de succesvolle Noord-Amerikaanse expeditie dacht Beune een week later in Heerenveen weer aan de start te verschijnen om te vechten voor een startplek op het WK Allround. “In eerste instantie wilde ik rijden, maar na het krijgen van die aanwijsplek dacht ik: Misschien is het wel lekker om even rust te nemen in voorbereiding op het WK Allround. Dat heeft me goed gedaan.” In de rustperiode genoot Beune volop van haar prestaties in Calgary: “Natuurlijk heb ik die race nog gekeken... Hoe ik die 5 kilometer reed, zo moet ik dat hier nog een keer doen.” 

Kjeld Nuis, de andere helft van het schaatskoppel, ziet zichzelf evenmin als favoriet. Na zijn verrassende overwinning op het Daikin NK Sprint moest de vakantie nog even uitgesteld voor het toetje van het seizoen. Hoewel Nuis door kenners niet uitgesloten wordt voor de winst en door de afwezigheid van Jordan Stolz, Wataru Morishige en Tatsuya Shinhama enkele grote kanshebbers ontbreken, denkt de Leiderdorper dat het winnen van het WK Sprint een te grote opgave is. 

“Het wordt me veel gezegd de laatste tijd, zeker sinds het NK, maar ik zie het niet gebeuren”, erkent Nuis, die dacht dat zijn vakantie na het nationale sprinttoernooi begonnen was. “Mocht hier nog heen, gelukkig in een vorm die heel lekker is. Wij kwamen thuis van Calgary en stapten het ijs in Heerenveen op. Het ging zo lekker, de schaatsen stuurden fantastisch. Dat had ik in Calgary niet. Daar was ik best blij met zilver en brons. Ik reed een dag voor het NK mijn snelste temporondje ooit en zette vervolgens een kampioenschapsrecord neer. Had ik nooit gedacht.” 

Een gevaarlijke outsider dus, maar uit eigen land komt een aantal gevaarlijke mannen. “Joep, een grote kanshebber”, zegt Nuis over de jonge Wennemars. “Die maakte foutjes op het NK, maar die heeft een andere basis, kon er de laatste weken echt naartoe groeien. En Jenning (de Boo, red.) natuurlijk, die rijdt 34,4 op de 500 meter en 1.07,3 op de 1000 meter. Ik acht de kans veel groter dat zij meedoen om goud, al heeft hij het nog niet vier keer achter elkaar laten zien. Het NK was mijn beste wedstrijd ooit, maar om dat hier nog een keer te doen tegen die sprintkanonnen...” 

En naast de Nederlanders is Laurent Dubreuil nog zo’n topfavoriet. “Die kan als het moet een 34,1 rijden. Als ik dan een goede 34,8 rijdt op de 500, is dat op de 1000 meter al een verschil van 1,4 seconden. Hij reed op het WK ook 1.07,0 en ik 1.06,8. Twee tienden, zoveel maak ik niet goed. We hebben een kans op een medaille en dat is wat het is, denk ik.” 

Alle informatie over het WK Allround & Sprint staat hier.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan