Tickets
Shop
Langebaan 06 mrt 2024

In de voetsporen van zijn vader neemt Joep Wennemars altijd risico

Twintig jaar na de wereldtitel van zijn vader in Nagano is Joep Wennemars debutant op het WK Sprint. Net als senior is de 21-jarige sprinter gemotiveerd om zijn kunsten te vertonen op het wereldtoneel. Hij geeft alles: “Ik rijd liever 100 procent met foutjes dan foutloos op 99 procent.”

Foto : Soenar Chamid

“Gelukkig is hij voor de helft zijn moeder, zeg ik altijd”, grapt Jac Orie over de man die van een eindje verderop ongeduldig toekijkt. Hij wacht tot het zijn beurt is om met de vaderlandse pers om tafel te gaan. Noem je zijn achternaam, behoeft hij verder geen introductie: Wennemars, Joep is de naam. Debutant op het WK Sprint in Inzell, het toernooi dat vader Erben tweemaal won. “Tuurlijk zijn er overeenkomsten”, gaat Orie verder, “maar hij doet de dingen toch anders. Zijn vader was goed hè, doe ik niets aan af. Toch denk ik dat hij beter is.” Dat blijkt ook uit de resultaten van de tests de hoofdcoach van Jumbo-Visma al jaren uitvoert met zijn rijders. “Zijn vader was beter in starten, maar wilde nooit diep zitten. Joep doet dat beter en is sterker onderin.” 

Zo kabbelt het perspraatje van de Haagse oefenmeester naar het einde, en is het de beurt aan de hoofdpersoon om er zelfs iets over te zeggen. “Ik heb de betere voorwaarden, denk ik”, begint hij. “Ik ben zoals Jac zegt iets sterker, beetje meer talent en ben misschien beter te trainen.” Een beetje bravoure is de 21-jarige niet vreemd, al voegt hij er meteen aan toe: “Uiteindelijk ben je pas beter als je meer wint, dat is nog lang niet het geval.” De fysieke testen die Orie uitvoert met zijn atleten zijn al jaren hetzelfde, de resultaten nauwkeurig opgeslagen. “De wingate-test, VO2-Max, krachttraining qua kilo’s. Daar zit ik op een beter niveau dan wat hij heeft gehaald. Dat moet ook: iedereen is sterker, er wordt harder geschaatst.” Voorlopig kijkt Wennemars watertandend naar de prestaties en het palmares van zijn ouweheer. “Zijn persoonlijke records heb ik nog niet verbeterd en qua wereldtitels ook niet, ik ben er nog lang niet.” 

Het is twintig jaar geleden dat Wennemars senior zijn eerste wereldtitel op de sprintvierkamp pakte. “Ik heb wat beelden gezien, kon niet alles vinden op YouTube. Van het jaar erna heb ik alles gezien.” Ook toen, in Salt Lake City, won Wennemars de kleine vierkamp. “Heel mooi om te zien, stiekem vind ik het WK Sprint mooier dan het WK Afstanden. De winnaars van die toernooien, dat zijn gasten tegen wie ik altijd heb opgekeken. Ik vind het mooi, de entourage is gaaf. De beste wint.” 

Op het WK Sprint ontbreekt een paar van de beste sprinters ter wereld. Wataru Morishige (eindwinnaar van de 500 meter World Cups) komt niet aan de start, Jordan Stolz kiest voor het WK Allround. “Jammer dat hij niet meedoet”, zegt Wennemars over de Amerikaan. "Je wilt tegen de beste tegenstanders rijden, ook al wint hij. Maar dit is een mooie uitdaging voor hem, hij kan heel ver komen. Het WK Allround is prachtig, maar de sprint is iets spectaculairder.” Twee decennia na de grootste successen uit de loopbaan van zijn vader plaatste Wennemars zich voor zijn eerste mondiale eindtoernooi. Dat heeft hij te danken aan de tweede plek op het Daikin NK Sprint. “Blij dat ik erbij ben”, zegt hij. “Dat was op het NK Sprint wel duidelijk, maar dat is één ding. Nu moet ik het opnieuw laten zien en het is aan mij er iets van te maken.”

Het toernooi was allerminst foutloos, maar toch werd Wennemars tweede op het NK Sprint. | Foto : Soenar Chamid

Wie dit seizoen de races van Joep Wennemars keek, zag in vrijwel elke rit missertjes en foutjes. De Dalfsenaar neemt altijd volop risico. Neem de tweede 500 meter van het NK Sprint, na een paar foutjes dacht Wennemars zelf ook dat hij kon fluiten naar het WK-ticket. Er volgde een snelle, maar niet foutloze 1000 meter. “De binnenbocht na de 600 meter ging ik door m’n hoeven, raakte het ijs met mijn hand”, vertelt hij.

Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar helpt Wennemars wel op dit moment. “Ja, ik maak veel foutjes”, zegt Wennemars. “Eigenlijk altijd zo geweest, natuurlijk moet dat eruit. Op 99 procent ben ik foutloos, maar gaat het ook minder hard. Een moment van onbalans of een missertje, zelf heb ik dat niet eens door tijdens een rit. Het is zeker een doel om dat eruit te krijgen, dan kan het nog een stuk harder.” 

Dat is dit weekend nodig om aanspraak te maken op een mooie klassering. Want Wennemars is niet naar Inzell afgereisd om anoniem mee te doen. “Als ik kleurloos rondrijd en zestiende word, dan heeft niemand het na dit weekend weer over mij. Maar dat hoeft niet, er is zeker wat mogelijk hier.” 

Meer informatie over het WK Sprint (én WK Allround) staat hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan