Tickets
Shop
Kort door de bocht 06 mrt 2024

Gert Wierda naar Team Reggeborgh, is Arianna Fontana erbij in Rotterdam?

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Gert Wierda verruilt Albert Heijn Zaanlander voor Reggeborgh
Gert Wierda maakt deze zomer de overstap naar Team Reggeborgh. De Friese rijder combineerde bij Albert Heijn Zaanlander twee disciplines, maar wil zich nu uitsluitend richten op het langebaanschaatsen. "Heb een mooie tijd gehad, mezelf kunnen verbeteren", vertelt Wierda. "Bij de mannen was ik de enige langebaanschaatser in het team. Vandaar mijn keuze om over te stappen naar een langebaanploeg die gespecialiseerd is in het allrounden. Het is mooi dat ik dat bij Reggeborgh kan doen met toppers als Patrick Roest en Marcel Bosker."

De Burdaarder reed afgelopen seizoen de World Cups in Polen en China, maar wil een volgende stap zetten. "Wil vooral de vijf kilometer verbeteren, dat vind ik de mooiste afstand. Natuurlijk hoop ik me ook op de andere afstanden te verbeteren."

Wierda heeft een contract voor twee jaar getekend, Reggeborgh-coach Robin Derks is blij met zijn nieuwe aanwinst: "Gert is een jonge, talentvolle allrounder. We gaan er alles aan doen om zijn doelen te verwezenlijken de komende jaren."

Nieuwe hoofdcoach KTT Langebaan Noordwest
Het bestuur van de Schaatsacademie Noordwest heeft met ingang van het nieuwe schaatsseizoen Peter van de Rol Brouwer aangesteld als hoofdcoach KTT Langebaan Noordwest. Van de Rol Bouwer volgt Sjoerd Geraets op die na vijftien jaar een andere uitdaging zoekt. Geraets richt zich de komende maanden op de overdracht en begeleiding van startende coaches voor de baanselectie en het KTT. Van de Rol Brouwer heeft al enkele decennia ervaring als trainer/coach van uiteenlopende schaatsteams, waarbij zijn deskundigheid en betrokkenheid niet onopgemerkt zijn gebleven. De afgelopen jaren was Peter binnen de Schaatsacademie Noordwest verantwoordelijk voor de selectie van de ijsbaan Haarlem, van waaruit veel talenten de afgelopen jaren succesvol zijn doorgestroomd naar het KTT Noordwest. 

Doet Arianna Fontana wel of niet mee aan het WK Shorttrack?
Iedereen kijkt uit naar de grote shorttrackshow van volgende week: het Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack presented by Odido. TeamNL is bezig aan de laatste (trainings)loodjes, maar zal gereed zijn voor de gevechten om de medailles. Een andere vraag, in de kantlijn: is ook de grote ster van de Italiaanse ploeg van de partij? Arianna Fontana werd in China nog olympisch kampioene op de 500 meter, maar stortte zich daarna in allerlei ruzies met teamgenoten, bondsbestuurders en andere figuren.

Toch heeft ze een wildcard aangevraagd voor het WK in Rotterdam Ahoy. Een week voor de start is het volstrekt onduidelijk of ze zal opdagen in Ahoy. En dat heeft niet zozeer met vorm te maken, of voldoende competitie (die ze niet heeft gehad omdat ze al twee jaar nergens aan de start is verschenen). Of de 33-jarige vedette van het Italiaans team meedoet, zou afhangen van de uitspraak in een langdurende affaire die zijn oorsprong vindt in een trainingsincident. 

Merkwaardige verhalen en geruchten dansen al een paar seizoenen om de (levende) shorttracklegende Arianna Fontana, maar geen mens kan er nog een touw aan vastknopen. De recordkampioene van Italië op olympisch gebied (elf medailles van vijf verschillende Winterspelen, waaronder twee gouden plakken) ligt sinds Beijing 2022 in de clinch met landgenoten, variërend van mede-atleten, coaches en vooral bondsbestuurders. Aanleiding voor de (waarschijnlijk nooit eindigende) controverse is onder anderen haar Amerikaanse man die tevens haar persoonlijke coach is en zich ook graag met alles bemoeit. Daar zijn de mensen van de bond, op zijn zachtst gezegd, niet zo blij mee...

Goud in Beijing voor Arianna Fontana. | Foto : BSR Agency

Zijn rol is nog meer in de schijnwerpers komen staan door een incident tijdens een training, waarbij twee rijders van de nationale selectie Fontana al dan niet doelbewust onderuit zouden hebben gereden. Dat zou, volgens de visie van het kamp-Fontana, het gevolg zijn van een ruzie tussen Anthony LoBello en de bewuste schaatsers (Tomasso Dotti en Andrea Cassinelli). Dat verhaal is weer bij Dotti in het verkeerde keelgat geschoten: hij heeft dan ook aangekondigd een rechtszaak aan te spannen tegen Fontana en LoBello.

Ondertussen heeft de tuchtcommissie van de Italiaanse federatie dinsdag uitspraak gedaan in de kwestie die met een hoorzitting werd behandeld: Dotti en Cassinelli valt niets te verwijten. De aanwezige Fontana hoorde kennelijk het verdict aan, pakte daarop haar spullen en verdween zonder een woord te zeggen uit de zaal. Daardoor blijft het onduidelijk of ze het over ruim een week aan durft het ijs op te stappen met de andere grote kanonnen (die wel honderd procent voorbereid zijn op de strijd).

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tatsuya Shinhama mist WK Sprint na val in de training
Een dag voor de start van het WK Sprint nóg een afmelding uit het Japanse kamp. Ook Tatsuya Shinhama is genoodzaakt om verstek te laten gaan in Inzell. De Japanse sprinter ging dinsdag tijdens de training in de Max Aicher Arena onderuit en klapte op snelheid in de luchtkussens aan de rand van de baan. Hij kon vervolgens niet op eigen kracht van het ijs komen en na onderzoek werd er een compressiefractuur geconstateerd. 

Op Instagram spreekt Shinhama zijn dank uit aan de mensen die hem geholpen hebben. “Tijdens de training ben ik gevallen en daarbij heb ik mijn rug gebroken”, schrijft hij. “Meedoen aan het WK Sprint is daardoor niet mogelijk. Heel frustrerend dat ik mijn seizoen zo moet afsluiten. Ik ga werken om snel en goed terug te komen.” 

De Japanse delegatie voor het WK Sprint is daarmee flink afgezwakt. Eerder moest Wataru Morishige al afzeggen vanwege een blessure. De beste sprinter van dit seizoen, Jordan Stolz, heeft zoals bekend het WK Allround verkozen boven deelname aan het sprinttoernooi.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan