Tickets
Shop
Nieuws 07 mrt 2024

Femke Kok en Jutta Leerdam loten sterke tegenstanders

Donderdagavond begint het sprintspektakel in Inzell. Femke Kok mag zich alvast verheugen op een treffen met wereldkampioene Miho Takagi, Jutta Leerdam kruist twee keer de degens met Kimi Goetz.

Foto : Soenar Chamid

Op zaterdag en zondag mogen de allrounders een gooi doen naar de wereldtitels in de Max Aicher Arena in Inzell, maar eerst is het tijd voor het explosieve werk. De 500 meter voor vrouwen vormt de aftrap van het toernooi. Namens Nederland verschijnen Isabel Grevelt (rit 9 tegen Japanse Miho Takagi), Femke Kok (rit 12 tegen Chinese Ruining Tian) en Jutta Leerdam (slotrit tegen Amerikaanse Kimi Goetz) op het ijs. Andere specialisten op de 500 meter zijn de Koreaanse Min-Sun Kim en de Amerikaanse Erin Jackson, die het dertiende paar vormen.

Ook op de 1000 meter treffen Leerdam en Goetz elkaar. De andere Nederlandse vrouwen wisselen van tegenstandster; Grevelt heeft Tian geloot, Kok moet het opnemen tegen wereldkampioene Takagi. De Oostenrijkse Vanessa Herzog en Kim sluiten de afstand af.

Op de 500 meter voor mannen komt Kjeld Nuis al vroeg in actie. Hij schaatst in de derde rit tegen de Fin Tuukka Suomalainen. Joep Wennemars volgt in rit 9 tegen de Spanjaard Nil Llop en Jenning de Boo is gekoppeld aan Marek Kania in rit 13. Op de laatste afstand van de avond, 1000 meter voor mannen, is Wennemars de eerste Nederlander die in actie komt. Hij schaatst tegen de Japanner Ryota Kojima. De Italiaan Bosa is de tegenstander van Nuis en De Boo vormt het slotpaar met de Canadees Laurent Dubreuil.

Het sprinttoernooi bij de mannen regent afzeggingen. Drievoudig wereldkampioen Jordan Stolz ontbreekt omdat hij het WK Allround rijdt. Ook de Japanners Tatsuya Shinhama en Wataru Morishige hebben zich afgemeld. Donderdagochtend kwam daar Damian Zurek bij, hij is gevallen tijdens een training. Door het ontbreken van de Amerikaan en de Japanners ligt het toernooi volledig open.

De volledige loting is hier te vinden.

Programma donderdag 7 maart, WK Sprint
19:00 1e 500 meter vrouwen
19:37 1e 500 meter mannen
20:25  1e 1000 meter vrouwen
21:20 1e 1000 meter mannen

Live te volgen op NPO1 of via de NOS livestream


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan