Tickets
Shop
Kort door de bocht 23 okt 2022

‘Quad God’ Ilia Malinin in viervoudige Axel naar goud

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : ISU

‘Quad God’ Ilia Malinin uit de VS in viervoudige Axel naar goud
De Amerikaan Ilia Malinin, met bijnaam ‘Quad God’, heeft tijdens de eerste ISU Grand Prix Kunstrijden ‘Skate America’ in het Amerikaanse Norwood,
Massachusetts, een spectaculaire viervoudige Axel laten zien en schaatste daarmee naar het goud. De ISU Wereldkampioen Junioren 2022 reed een persoonlijk record van 194,29 punten en behaalde een puntentotaal van 280,37 punten. Hij steeg hiermee van de vierde plaats na de korte kür naar de eerste plaats na de vrije kür. Kao Miura uit Japan behaalde de zilveren medaille. De Japanner stond na de korte kür bovenaan het klassement en miste zijn eerste quad-loop in de vrije kür, maar hij herstelde zich. De bronzen medaillewinnaar van de ISU Four Continents uit 2022 behaalde een persoonlijk record van 178,23 punten en zakte van de eerste naar de tweede plaats met 273,19 punten. De Koreaan Junhwan Cha claimde het brons. De ISU Four Continents-kampioen van 2022 scoorde 169,61 punten en zakte een plek naar de derde plaats met 264,05 punten.

Op zondag staat de vrije kür van de vrouwen en ijsdansparen op het programma. Tijdens de ISU Grand Prix Kunstrijden – Skate America strijden de beste vrouwen, mannen, paren en ijsdansparen om de hoogste klasseringen met als uitgangspunt een plekje te veroveren voor de Grand Prix finale in Turijn. 

Alle uitslagen van de ISU Grand Prix
Kunstrijden - Skate America zijn hier te vinden.

Arianna Pruisscher: 'Dit wilde ik, een stap hogerop'
Ze werd slechts vijfde. Kwestie van mindere sprintersbenen dan de anderen die er tot in de laatste fase van de race nog bij zaten. Arianna Pruisscher had het er bepaald niet moeilijk mee. Met de nummers 1, 2 en 3 op het podium van de Jaap Eden Trofee uit haar ploeg was de missie immers meer dan volbracht. “Ik zat verkeerd”, constateerde de rijdster uit Nieuw-Dordrecht met een glimlach op haar gezicht, terugdenkend aan het sprintje aan het slot van de wedstrijd. “Nou ja, ik moet gewoon nog wat sneller worden voor de sprint. Maar dat komt, dat komt hoor”, beloofde ze in een adem. “Want uiteindelijk wil ik zelf ook winnen bij dit team…” 

Lees het hele verhaal van zaterdag op de Jaap Edenbaan hier

Arianna Pruisscher in het spoor van de kampioene en winnares in Amsterdam, Irene Schouten. | Foto : Neeke Smit

Kjeld Nuis blijft ploegenachtervolging koesteren
Het enthousiasme spatte ervan af toen Kjeld Nuis afgelopen zomer over zijn plannen vertelde op de ploegenachtervolging. Na zijn ‘grote bek’ - zoals hij het zelf verwoordde - was het des te opvallender dat hij tijdens de eerste training ontbrak met bondscoach Rintje Ritsma. Maar zijn ambities zijn nog niet overboord gegooid. "Op maandag belde Gerard mij: ‘Ik wil niet dat jij morgen met de ploegenachtervolging mee gaat doen. Je bent net weer een beetje fit. Volgende week moet het gebeuren. Je gaat maar rustig duurblokjes rijden'." Lees het uitgebreide verhaal over Kjeld Nuis hier

Na het belletje van Gerard van Velde meldde Nuis zich af voor de training met Rintje Ritsma. | Foto : Soenar Chamid

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan