Tickets
Shop
Overzicht 31 dec 2019

2010-2019: overzicht van een schaatsdecennium

2019 is bijna voorbij en dat betekent dat ook het afgelopen decennium zal worden afgesloten. Wat is er de afgelopen tien jaar gebeurd? Van de Olympische Spelen tot het WK Inlineskaten. Schaatsen.nl zet voor jou de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen tien jaar op een rij.

Foto : Soenar Chamid

Olympisch spektakel
Het decennium stond al gauw in vuur en vlam door het begin van de Olympische Winterspelen in Vancouver. Nadat Mark Tuitert de 1500 meter van zowel de Spelen van 2002 als die van 2006 moest missen, ging hij bij de Spelen van 2010 op deze afstand van start. En hoe. Op 20 februari 2010 reed hij de rit van zijn leven. Tuitert zette een tijd neer van 1.45,57 en werd gekroond tot olympisch kampioen op de 1500 meter.

Olympische catastrofe
Drie dagen na de fenomenale overwinning van Tuitert moest het voor Sven Kramer gaan gebeuren op de tien kilometer. Waar hij tien dagen hiervoor nog goud op de vijf kilometer pakte, ging hij weer voorspoedig van start. Kramer bouwde een ruime voorsprong op, maar tegen het einde van de rit maakte hij door een aanwijzing van coach Gerard Kemkers een verkeerde baanwissel en werd gediskwalificeerd. Het is tot nu toe het enige wat nog mist op zijn palmares: olympisch goud op de tien kilometer.

Sven Kramer met coach Gerard Kemkers | Foto : Soenar Chamid

Finaleplaatsen voor Gijsman
In 2010 wist kunstschaatsster Manouk Gijsman zowel op het WK voor junioren als senioren een finaleplaats te bemachtigen. De drievoudig Nederlands kampioene eindigde bij de senioren op plek 24 in een veld met onder andere de legendarische Yu-na Kim, Miki Ando en Carolina Kostner. Gijsman behaalde haar beste resultaat in 2014 toen ze veertiende werd op het EK in Sheffield. 

Michel Mulder sprint naar goud
Schaatsen is mooi, maar de liefde voor het inlineskaten zit ook heel diep bij de gebroeders Mulder. In 2012 veroverde Michel Mulder op wieltjes de wereldtitel 500 meter op de weg. Manon Kamminga, Elma de Vries en Irene Schouten pakten goud op de aflossing in Italië. 

Sjoerd Huisman
De Nederlandse schaatswereld was verbijsterd toen in 2013 tijdens de KPN NK Afstanden werd omgeroepen dat marathonschaatser Sjoerd Huisman op 27-jarige leeftijd was overleden als gevolg van een hartstilstand. Er stond die dag in Thialf een mass start gepland, waaraan zijn zus Mariska zou meedoen. Deze ging niet door, in plaats daarvan werd er als eerbetoon één ronde geschaatst. 

(Voorlopig) laatste marathon op natuurijs
In januari 2013 werd (voorlopig) de laatste marathon op écht natuurijs gereden, op het Veluwemeer. In de jaren die volgden was het ijs niet dik genoeg, en veiligheid gaat voorop! In de laatste editie won bij de mannen Christijn Groeneveld en bij de vrouwen Mariska Huisman. Daarna werd nog een natuurijswedstrijd verreden in het Friese Skarsterlân.

 

Arjan Stroetinga, Christijn Groeneveld en Jorrit Bergsma | Foto : Soenar Chamid

Goud op WK Marathon
Crispijn Ariëns won in 2013 de marathon op de WK Inlineskaten. In het Belgische Oostende hield hij Peter Michel en Bart Swings achter zich. Inmiddels heeft Ariëns drie nationale marathontitels op zijn erelijst staan en won hij ook drie keer het Open Nederlands kampioenschap. Dat hadden er ook vier kunnen zijn, want in 2018 was hij met fikse voorsprong onderweg toen er bij ingaan van de kleine ronde een dranghek in de weg stond.

Nederlands podium met een nare bijsmaak
Op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 wist Nederland het tot een clean sweep te schoppen op de 500 meter. Michel Mulder pakte hier de olympische titel, maar voor de zilveren Jan Smeekens eindigde het toch met een nare nasmaak. Hij waande zich een paar seconden olympisch kampioen (dit gaf de tijdwaarneming weer) maar zag vervolgens dat Michel Mulder twaalfduizendsten van een seconde sneller was. Ondanks de teleurstelling wist hij het wel te relativeren, wat ook te lezen is in een eerder interview met schaatsen.nl.

Christijn Groeneveld
Op 9 oktober 2014 sloeg het noodlot toe voor Christijn Groeneveld. Tijdens een training in Inzell kwam hij hard ten val. Hierdoor raakte hij zo ernstig geblesseerd dat hij moest stoppen met schaatsen. Om bezig te blijven tijdens zijn revalidatie ging Groeneveld aan de slag met de sociale media van Team4Gold, de voorganger van Justlease.nl. Over zijn van en revalidatie werd de documentaire Vallen en opgestaan gemaakt.

Wereldkampioen aflossing
Tegen het einde van 2014 werd het Nederlandse aflossingsteam wereldkampioen inlineskaten. Michel Mulder, Mark Horsten en Luc ter Haar wisten in Argentinië het thuisland te verslaan op de relay. Ook de oranjevrouwen stonden dat jaar in de finale, zij pakten het zilver. 

Junioren
Ook bij de junioren is Nederland inmiddels twee kampioenen rijker op de inlineskates. Chris Huizinga pakte eind 2015 de wereldtitel op de puntenkoers. Jordy van Workum won in 2018 de afvalkoers bij de junioren. Het wereldkampioenschap werd toen voor het eerst in Nederland gehouden, in Heerde en Arnhem. 

Sjinkie Knegt
In maart 2015 werd Sjinkie Knegt de eerste Nederlandse wereldkampioen shorttrack. Nadat hij de voorgaande jaren nog achtste en vijfde werd, kon hij zich nu de beste noemen. Op dit moment is de Sportman van het jaar 2015 weer aan het trainen, nadat hij in december 2018 met heftige brandwonden werd opgenomen in het ziekenhuis.

Topseizoen voor Wories
Voor Niki Wories is het jaar 2016 tot nu toe het meest succesvolle uit haar carrière. De kunstrijdster uit Almere werd twintigste op het EK en op het WK schoof ze dankzij een goede lange kür op naar de 22e plek. Een jaar eerder stond Wories ook in de finale van het WK voor junioren. De inmiddels viervoudig nationaal kampioene staat dit seizoen weer op het EK in Oostenrijk. 

Snoekduik
Pech voor Elma de Vries in Oostenrijk! Tijdens de Alternatieve Elfstedentocht in 2017 leek ze op weg naar een prachtige overwinning, maar met nog zo'n twintig meter voor de boeg maakte ze een snoekduik. Ondanks de hoge snelheid kwam ze twee meter voor de finishlijn stil te liggen en zag Lisa van der Geest de wedstrijd winnen.

Foto : Soenar Chamid

Doorbraak van Van Tiel
In 2016 werd Kyarha van Tiel al zestiende op het WK junioren en twee jaar later stond ze wederom in de finale. De jonge kunstrijdster is een geduchte concurrente voor Niki Wories en mocht afgelopen seizoen haar debuut maken op het WK voor senioren in Japan. 

Esmee Visser
Zeg je vijf kilometer, dan zeg je Esmee Visser. Toch? Dat is niet altijd zo geweest: de dag dat dit veranderde was 16 februari 2018. Visser plaatste zich een paar maanden voor de Spelen onverwacht voor de vijf kilometer in Pyeongchang. De toen nog vrij onbekende jongedame uit Leiden zette in rit vier een dijk van een tijd neer. Met ruim anderhalve seconde verschil op de destijds regerend olympisch kampioene Martina Sablikova won ze niet alleen het goud, maar ook de harten van het Nederlandse publiek. 

Dubbel goud
Nadat hij de Spelen van 2010 en 2014 moest missen, zouden de Spelen van 2018 die worden van Kjeld Nuis. Met een fantastische rit op de 1500 meter wist hij ploeggenoot Patrick Roest – die verrassend goed had gereden – voor te blijven, en pakte daarmee zijn eerste olympische titel. Een paar dagen later ging Nuis weer van start, nu op de 1000 meter. Dat de strijd om het goud tussen hem en Håvard Lorentzen, winnaar van de 500 meter zou gaan, dat viel te verwachten, maar de heren maakten het wel heel spannend. Nadat de Noor een zinderende tijd neerzette (1.07,99) wist Nuis in een baanrecord vier honderdste sneller te rijden. Dubbel goud dus, voor Nuis.

Foto : Soenar Chamid

Gouden Schulting
Vanuit Pyeongchang waren het niet alleen de langebaanschaatsers die met goud terugkeerden naar Nederland. Na een teleurstellend begin van het toernooi aasde Suzanne Schulting op revanche. Ze sleepte op de 1000 meter de eerste olympische shorttrackzege voor Nederland binnen. In de laatste ronde wist ze Kim Boutin en Ariana Fontana voor te blijven. Een week eerder was Yara van Kerkhof al de eerste Nederlandse medaillewinnares geworden: zij veroverde zilver op de 500 meter. Samen met Lara van Ruijven en Jorien ter Mors wonnen de twee in Zuid-Korea ook het brons op de relay. Na het rijden van een wereldrecord in de B-finale en twee straffen in de A-finale schoof het team door naar het podium. 

Wereldkampioene
Ook op het wereldkampioenschap presteerde Suzanne Schulting. In het Bulgaarse Sofia werd de geboren Groningse de eerste Nederlandse vrouwelijke wereldkampioen shorttrack. Deze titel was de kroon op een naar eigen zeggen 'bizar seizoen' waarin ze ook Europees kampioene werd en twee wereldbekerklassementen op haar naam schreef. 

Foto : Soenar Chamid

Wereldrecords 
Met dubbel goud in Pyeongchang nam Nuis geen genoegen dit decennium. In 2019 werd de wereldbekerfinale gereden in Salt Lake City, een laaglandbaan en dus een kansrijke plek om wereldrecords te rijden. Dat was dan ook precies waar hij voor ging. Op zowel de 1500 meter als de 1000 meter verpulverde hij de records van Denis Yuskov en Shani Davis.

De opkomst van de Trachitol Trophy
In 2018 keerde de marathonmeerdaagse weer terug op de Nederlandse schaatskalender. Tijdens deze reeks van vier wedstrijden maakte Irene Schouten indruk door ze allemaal te winnen. Bij de mannen ging de eindoverwinning naar Evert Hoolwerf.

Wüst schrijft historie
Nadat ze op de Olympische Spelen in Sotsji vijf medailles binnenhaalde (drie keer zilver, twee keer goud) kon Ireen Wüst zich de beste Nederlandse olympiër aller tijden noemen. Vier jaar later verdiende ze nog drie medailles (twee keer zilver en één keer goud). Op dit moment staat de dame uit Goirle op elf medailles.

Sportmannen en -vrouwen van het jaar
In de afgelopen tien jaar leverde de Nederlandse schaatswereld vijf sportmannen en sportvrouwen van het jaar: Mark Tuitert (2010), Ireen Wüst (2014), Sjinkie Knegt (2015), Kjeld Nuis (2018) en Suzanne Schulting (2018). 

Foto : Soenar Chamid

Paulien van Deutekom
Grote verslagenheid was er toen op 2 januari 2019 oud-schaatsster Paulien van Deutekom overleed aan de gevolgen van longkanker. De schaatswereld stond even stil door dit grote verlies. Anderhalve maand na het vreselijke nieuws pakte haar beste vriendin Ireen Wüst de wereldtitel op de 1500 meter in Inzell en droeg ze deze op aan haar 'Buuf'. Wüst en haar vriendinnengroep richtten later de Paulien van Deutekom Foundation op, een stichting die strijdt tegen longkanker. 

Twee Nederlandse kunstschaatsparen op Challenge Cup
Nadat Dmitry Epstein jarenlang met zijn tweelingzus Rachel als paar op het ijs stond, schaatste hij in februari 2019 voor het eerst een NK met zijn nieuwe partner Liubov Efimenko. In Den Haag was ook een juniorenpaar actief: Michel Tsiba en Daria Danilova. In het seizoen 2019/2020 komen zij uit bij de senioren en ze maken in januari hun EK-debuut. De laatste keer dat er een Nederlands paar op het Europees kampioenschap stond is 24 jaar geleden. Ook bij het ijsdansen heeft Oranje met Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen weer een duo dat op internationaal niveau uitkomt. 

Klik hier voor een overzicht van onze tien meest gelezen artikelen van 2019.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan