Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2016

Misère Blokhuijsen begon en eindigt bij NK

Zijn zege op het KPN NK betekent voor Jan Blokhuijsen zijn eerste nationale allroundtitel uit zijn carrière. Maar het is meer dan dat, het is de afsluiting van een vervelende tijd. “Het begon bij het NK en het eindigt bij het NK.”

Foto : Soenar Chamid

Op hetzelfde toernooi vorig jaar gooide Blokhuijsen de handdoek in de ring. Hij reed abominabel en zegde de tien kilometer af. Zijn seizoen zat erop. De herinnering aan dat moment drong zich zondag nog even op. “Toen ik voor de tien kilometer het middenterrein op liep dacht ik wel: fuck, deze reed ik vorig jaar niet.”

Bij zijn nieuwe ploeg, Team Stressless, hervond hij zijn plezier in het schaatsen. Al was het pas bij de KPN NK Afstanden van december dat hij er echt zin in had. Dat was al een flink verschil met het jaar ervoor. “Vorig jaar was ik bang om te schaatsen. Ik wist dat ik slecht was en dat ik dan af zou gaan.”

Bevestiging

De allroundtitel is niet alleen het slot van de moeilijkste periode uit zijn schaatsleven, maar ook de bevestiging van zijn terugkeer op niveau. “Dit heb je nodig om de positieve flow door te trekken.”

De kampioen doelt op zijn podiumplek bij het EK en plaatsing voor het WK Allround. Die flow kwam echter aardig in gevaar in de aanloop naar het KPN NK, want Blokhuijsen voelde zich niet fit.

Even twijfelde hij of hij überhaupt wel mee zou strijden om de titel. “Maar mijn insteek was eigenlijk steeds: ik ga rijden”, vertelt hij. En hij was de topfavoriet. Daar was hij zich zeer bewust van.

“De omgeving dacht dat ik even een titeltje op zou halen”, zegt hij. Hij voelde de hooggespannen verwachtingen van het publiek. “Toen ik donderdag nog steeds op de wc zat, dacht ik: ik moet wel winnen.”

Per dag voelde Blokhuijsen zich beter. De vijf kilometer was nog niet naar zijn zin, maar de tien kilometer van zondag voelde een stuk beter. “Ik was op het EK wel wat fitter, maar ik denk dat de volgende nog weer harder zal gaan.”

Blokhuijsen erkende dat de afwezigheid van Sven Kramer op het KPN NK het toernooi een ander karakter had gegeven en dat hij met de Fries aan de start waarschijnlijk niet gewonnen had. Dat deed echter niets af aan het belang voor hemzelf. “Ik heb dit nodig om door te groeien naar het niveau waarop ik ook van hem kan winnen.”

Team pursuit

De komende week gaat Blokhuijsen op trainingskamp in Portugal, daarna richt hij zich op het WK Allround, al hoopt hij ook nog op een plekje op de WK Afstanden, in de achtervolgingsploeg.

Het lijkt erop dat hij niet in de voorlopige voorselectie van bondscoach Geert Kuiper zit, maar hij hoopt dat die zijn mening nog zal herzien. “Eerlijk is eerlijk, ik heb me individueel niet geplaatst voor de WK”, geeft hij toe, “maar ik ben wel een van de beste team-pursuitrijders van Nederland.”

“Ik heb acht jaar ervaring in de achtervolging. Zelfs toen ik begin dit seizoen nog slecht in vorm was reed ik een goede team pursuit”, benadrukt hij. “Natuurlijk is Geert de bondscoach en hij beslist, maar ik mag er wel wat van vinden.”

Lees alles over het KPN NK Allround en Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan