Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2016

De Neeling: ‘Toekomst niet op de sprint’

“Ik denk dat mijn toekomst niet op de sprint ligt", zegt Sanneke de Neeling. De 19-jarige is net Nederlands kampioene sprint geworden, maar neigt meer naar een loopbaan op de middellange afstanden.

Foto : Margarita Bouma

Haar opening is te langzaam voor een echte sprintster, denkt ze. “Dan moet je onder de 11 kunnen openen.” En dat zat er niet in. Tijdens het KPN NK Sprint opende ze op de 500 meter in 11.03.

“Ik ben vooral een 1000 en 1500-metermens en ik wil ook eigenlijk de 3000 meter erbij”, vertelt ze. Ze wil zich vooral nog niet vastleggen op één bepaalde discipline. “Ik wil het de komende jaren breed houden.”

“Ik ben nog zoekende. Deze titel is heel gaaf, maar ik druk me zelf niet in de sprinthoek. Ik heb met Jac een meerjarenplan opgesteld om naar de Spelen te gaan”, legt ze uit. “Titels zijn mooi, maar het gaat om het groeiproces.”

De Neeling voelde zich zelfs zo weinig sprintster dat ze in de aanloop naar het sprinttoernooi nog overwoog of het allroundkampioenschap misschien beter bij haar zou passen. “We hebben er wel even over gedubd, maar ik was op een gegeven moment al voor het NK Sprint geplaatst en niet voor het NK Allround.”

Goede vorm

Dat ze ondanks dat op de bovenste trede van het sprintkampioenschap eindigde was onverwacht. “Dit komt voor mij ook uit de lucht vallen”, zegt ze, breed lachend. “Ik wist dat ik in goede vorm was, maar een 38’er had ik niet gedacht. En zo’n eerste dag op dit toernooi en het dan nog de tweede dag het ook afmaken.”

Tijdens de slotrit had De Neeling telkens het gevoel dat ze het kampioenschap stevig in handen had, zelfs toen Leenstra wat voorsprong op haar nam. “Maar toen ik over de streep kwam dacht ik: ik heb het toch wat te spannend laten worden.”

Ze had niet direct door wat de uitkomst van haar laatste race precies was, want De Neeling draagt haar bril niet tijdens het schaatsen. “Ik kon het scorebord niet lezen.” Pas aan het einde van het rechte eind kon ze de bevestiging van haar titel ontcijferen.

Dat rijden zonder bril is geen probleem, al kan ze de rondeborden niet altijd even goed lezen. Maar tijdens sprintafstanden heeft ze sowieso weinig oog voor de coach. “Al trekt ie dan een apenpak aan, ik ben dan alleen op mijn tegenstander gefocust.”

Die tegenstander is ook veel meer de maatstaf voor een succesvolle race dan de rondetijden of de vingers van coach Jac Orie. “Ik weet wel of het goed gaat. Als mijn tegenstander te ver weg is dan gaat het te langzaam.”

De niet-sprintster De Neeling gaat naar huis met de sprinttitel en mag zich opmaken voor het WK Sprint in Seoul (27-28 februari). “Het voelt alsof ik de loterij, de lotto, heb gewonnen”, grapt de rijdster van LottoNL-Jumbo.

Lees alles over het KPN NK Allround en Sprint op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan