Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 jan 2015

Landman (40): Brons beetje onwerkelijk

Professioneel zwaaide ze na haar finalerace naar het publiek. Anke Jannie Landman hoef je niets te vertellen over hoe het werkt in de topsport. Twaalf jaar na haar laatste Nederlandse kampioenschap won ze brons op de 1000 meter. “Het is een beetje onwerkelijk”, zei de 40-jarige shorttrackster na de race.

Foto : Soenar Chamid

“Hoe bijzonder is dit, dat dit op je veertigste nog kan?”, zei Landman. Na een afwezigheid van twaalf jaar keerde de Nederlands kampioene van 1995 en 2001 dit seizoen terug op de shorttrackbaan. Het succes werd haar gegund door het shorttrackpubliek. “Iedereen reageert heel leuk. Dat is mooi.”

Landman kon in de finale van de 1000 meter gewoon mee in het treintje. Vanaf de vijfde plaats profiteerde ze daarna van de verkeerde inhaalactie van Lara van Ruijven en greep ze het brons. “Ik verbaas mezelf dat ik zo goed mee kan komen. Het is een mooi gevoel om zo lekker door die bochten te kunnen glijden.”

Landman pakte twee jaar geleden het schaatsen weer serieus op. Doel is het wereldkampioenschap langebaan voor masters dat over vijf weken in Calgary wordt verreden. Voor dat toernooi plaatste ze zich al. Als training pakte ze het shorttrack weer op, daar ligt immers haar basis. Inmiddels gaat ze na twee Europese starclasswedstrijden in het klassement aan de leiding. 

Landman realiseerde zich ook dat er momenteel achter de vier topvrouwen een gaatje valt. Het niveau in de breedte laat te wensen over. Maar: “Ik ben niet zomaar iemand die even haar schaatsen aantrekt. Ik was al eens tweede bij het EK en train er serieus voor. Je ziet dat ik met vier trainingen in de week een aardig niveau kan halen.”

Lees alles over de KPN NK shorttrack op onze speciale pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan