Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 14 dec 2014

'Sang-Hwa Lee is beter dan verwacht'

Sang-Hwa Lee werd in Heerenveen derde op de 500 meter. Terwijl ze de afgelopen jaren nagenoeg onverslaanbaar was is de Koreaanse bondscoach Erik Bouwman tevreden met zijn pupil. "Ze rijdt beter dan verwacht."

Foto : Sander Chamid

"Als je mij twee maanden geleden had gezegd dat Sang-Hwa Lee zes keer een World Cup zou winnen, had ik er meteen voor getekend", zegt Bouwman. Lee was in de zomer niet zo gemotiveerd. In de na-olympische periode ging het gas er wat vanaf.

"Dat is ook wel logisch", vindt Bouwman, "ze had de belangrijkste medaille binnengesleept." De eerste weken dat de Nederlander in Zuid-Korea was, trainde Lee op driekwart van haar kunnen.

Een extra beperkende factor is de knie van Lee. "Ze heeft al een paar jaar een dikke pijnlijke knie. Er zit bijna geen kraakbeen meer. Er valt hard mee te schaatsen, maar dan moet ze wel goed in vorm zijn. En zelfs nu rijdt ze al heel hard. Vorige week zat ze in Berlijn maar 0,08 boven het baanrecord."

Dat Lee ondanks haar knieklachten toch zo hard rijdt is de reden om de kwetsuur niet met een operatie te verhelpen. "Een operatie kan wel, maar dan ben je zo een jaar of anderhalf verder."

Spelen van 2018

Dat risico is, met de wetenschap dat de knie haar niet erg belemmert, te groot. De verre toekomst is wel onzeker, want de klachten nemen wel toe. Over de Spelen van 2018 in eigen land wil ze daarom niet denken. "Ze bekijkt het jaar voor jaar", aldus Bouwman. "Maar in principe kan ze hier nog lang een hoog niveau mee halen."

De motivatie die Lee miste in de zomer is volgens Bouwman weer aangewakkerd door de races die ze verloor in Seoul en Heerenveen. "Ze baalt daar wel van, dat ze verliest", zei hij. "En ze kan die prikkels wel gebruiken."

Lees alles over de ISU World Cup in Heerenveen op onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan