Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 04 dec 2014

Jan van Veen boycot EK allround in Tsjeljabinsk

Team Corendon-coach Jan van Veen laat de trip naar het Russische Tsjeljabinsk voor het ISU EK Allround in januari schieten.

Foto : Margarita Bouma

Dat verklaarde hij donderdag tegenover de NOS. De politieke houding van Rusland en de vliegramp met de MH17 voert hij als redenen aan.

"Er gebeuren daar dingen waardoor ik me niet op mijn gemak voel om er naartoe te gaan", aldus Van Veen. "Ik denk dat sport en politiek met elkaar verweven is. Ik kan het niet met mezelf rijmen om daar dan toch heen te gaan."

De schaatsers van Corendon laat hij vrij in hun keuze om wel of niet af te reizen naar Tsjeljabinsk. "Iedereen moet lekker zelf weten wat hij doet, daar laat ik mijn schaatsers vrij in."

Landjepik

Volgens Van Veen is het dus een persoonlijke keuze. "De wereld zal zeker niet veranderen of verbeteren doordat ik niet ga. Maar het is mijn keuze. Het is een gewetensding. Er zijn zoveel dingen aan de hand."

"Los van dat de MH17 is neergeschoten, wordt er gewoon ordinair landjepik gedaan", aldus de coach, die bij zijn keuze de steun heeft van NOC*NSF en sponsor Corendon. "Ik maak een statement door te zeggen dat topsport wel degelijk te maken heeft met politiek."

Het EK allround in Tsjeljabinsk wordt verreden op 10 en 11 januari.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan