Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 21 nov 2014

Verweij: tussen balen en blijdschap

Koen Verweij wordt heen en weer geslingerd tussen tevredenheid over zijn 1500 meter in Seoul en het gevoel dat er meer in had gezeten. “Ik reed een slechte rit en dan kom ik toch nog zo dichtbij”, concludeert Verweij die vijfde werd en slechts 0,1 seconde van het podium verwijderd bleef.

Foto : Sander Chamid

“Ik was van tevoren wel reëel over mijn kunnen. Ik weet wat ik voor voorbereiding heb gehad”, zegt Verweij tegenover schaatsen.nl. “En aan de ene kant is het fijn om zo dicht bij de top in de buurt te komen, maar tegelijkertijd baal ik omdat ik bijna had kunnen winnen.”

Al napratend over zijn 1500 meter draait Verweij bij. De teleurstelling van de Corendon-rijder verandert langzaam in een positievere emotie. “Ik moet wel tevreden zijn met wat ik aan het doen ben. Het laat zien dat ik in de toekomst weer mee kan doen met de top.”

Tijdens de KPN NK Afstanden liet Verweij doorschemeren dat hij misschien wel tot op de wedstrijddagen in Azië hard zou doortrainen om zo de twee weken in het Oosten als trainingsblok te gebruiken. Zo is het niet helemaal uitgevallen. “Door het reizen zijn het maar korte dagen. Het is niet keihard trainen.”

Maar omdat Verweij in de zomer pas laat is gaan trainen heeft hij in Zuid-Korea en Japan wel meer werk verzet dan voorheen. Dat moest hij doen zonder ploeggenoten omdat hij de enige man uit de Corendon-formatie is die zich voor de World Cups plaatste. “Ik heb hier geen jongens uit mijn ploeg bij me dus ik heb een paar keer met Shani Davis getraind.”

Ook de Amerikaan zit zonder ploeggenoten in Azië omdat de overige Amerikanen de eerste twee World Cups overslaan. “Hij was super blij dat hij met mij kon trainen en ik kan ook van hem veel leren. En daarbij zijn we goede vrienden.”

Vraagteken

Het blijft voor Verweij een vraagteken of hij zijn niveau dit seizoen nog zal kunnen opschroeven naar dat van vorig seizoen toen hij met een fractie van een seconde olympisch goud misliep. “Ik weet niet of ik mijn vorm dit seizoen alweer naar die hoogte kan omzetten, maar ik probeer de huidige lijn wel door te zetten en te proberen om makkelijker te gaan schaatsen.”

Dat het nu nog niet zo soepel loopt, is ondanks de duidelijke reden, soms moeilijk te accepteren voor Verweij. “Ik vind het lastig. Zeker omdat ik weet hoe goed ik vorig jaar was en dat ik tijdens de races kon spelen. Dat zit er nu niet in. Ik wil daar wel weer naartoe”, zegt hij. “Toch is het fijn om te weten dat ik ook nu nog redelijk dicht bij de wereldtop zit.”

Volg alles rondom de ISU World Cup in Seoul via onze speciale pagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan