Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 29 okt 2014

Smeekens sleutelt aan start

Bij de KPN NK Afstanden zal Jan Smeekens anders aan de start staan dan voorheen. Niet alleen heeft de sprinter een nieuw tenue aan – van TEAMLottoNL-Jumbo – maar hij heeft ook zijn starthouding veranderd.

Foto : Sander Chamid

Sprinten is een kwestie van details, zeker op de 500 meter. Een kleine fout kan veel tijdsverlies opleveren, maar voor het tegenovergestelde geldt hetzelfde: een nieuwe aanpak kan veel positieve impact hebben. Smeekens is daarom de afgelopen zomer bezig geweest om zijn start te veranderen. Van de traditionele schaatsstart is hij gaan experimenteren met de ‘driepuntsstart’, waarbij hij zijn hand op het ijs zet.

“Ik moet het nog perfectioneren, maar ik ben van nature geen uitmuntende starter en ik kan dit als impuls goed gebruiken”, zegt de rijder van TEAMLottoNL-Jumbo. “En mocht het niks worden dan ga ik gewoon weer terug naar de oude manier.”

Smeekens haalt veel voldoening uit het zoeken naar verbeterpunten. “Ik vind het mooi om met die techniek bezig te zijn”, zegt hij. En het hielp hem ook om gefocust te zijn tijdens de trainingszomer. “Ik heb het als elke andere zomer aangepakt: vol passie geleefd alsof het een olympisch jaar is”, legt hij uit. Iets anders kan en wil hij niet. Sporters die de druk eraf halen in een na-olympisch jaar begrijpt hij niet zo goed. “Ga dan in een bejaardentehuis zitten”, lacht hij.

Teleurstelling

Met zijn concentratie op de fijne techniek van het sprinten en zijn zoektocht naar verbeterpunten hoopt Smeekens ook dit seizoen weer om de hoofdprijzen mee te strijden. Bij de Winterspelen kwam hij vorig jaar al akelig dicht in de buurt van de allergrootste prijs, maar Michel Mulder bleek na een misverstand op de scoreborden in de Adler Arena toch de winnaar, tot groot verdriet van Smeekens.

“Ik was tevreden met hoe ik geschaatst heb, maar ik was wel teleurgesteld in het resultaat. Ik ging voor goud en het was heel zuur, zeker omdat ik even dacht dat ik gewonnen had, dat het niet lukte.”

Toch heeft die zure tweede plaats hem niet dwarsgezeten in zijn motivatie voor de komende winter. “Ik wil alleen vooruitdenken en doelen stellen. Ik wil nog sterker worden”, stelt hij. “Aan terugkijken heb je niets.”

En dus kijkt Smeekens vooruit naar de KPN NK Afstanden van komend weekeinde. “Het gaat goed. Mijn schaatstechniek loopt steeds beter, al is er in het begin van het seizoen altijd sprake van wat finetuning.” En zelfs als het niet helemaal perfect loopt is Smeekens een favoriet voor de titel, weet hij. “Vorig jaar ging het in de eerste weken niet goed en toch werd ik toen wel Nederlands kampioen.”

De KPN NK Afstanden vinden plaats van 31 oktober tot en met 2 november. Tickets voor het evenement nog zijn te koop via schaatsen.nl/tickets.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan