Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 25 okt 2014

Drietal klaar om te verrassen op KPN NK

In Thialf werd zaterdagavond een kleine week voor de start van de KPN NK afstanden de laatste testwedstrijd georganiseerd. Vele toppers aan de start, maar ook schaatsers die volgende week hopen te verrassen.

Zo hoopt Dai Dai Ntab van het beslist.nl development team zich volgende week te kunnen mengen in de strijd om de wereldbekertickets op de 500 meter. "Na mijn eerste 35er van een maand geleden begin ik erin te geloven dat het kan", zegt Ntab kort na een nieuw persoonlijk record van 35,82.

"We hebben een heel mooi treintje met veel snelheid. Daar profiteer ik zeker van", is de verklaring van de snelle groei van Ntab. "Toch kan het nog een stuk beter. Ik moet wennen aan de hoge snelheid en maak daardoor foutjes. Wanneer ik die volgende week beperk maak ik zeker kans op een plek in de World Cups."

Op de 500 meter was Jesper Hospes zaterdagmiddag het snelst. Hij klokte 35,35 en was daarmee zeer tevreden. "Het hele seizoen voel ik mij al sterk, maar tijdens de wedstrijden klopte het nog niet. Nu kon ik overal gasgeven en had ik controle. Heel fijn om te voelen zo een week voor de NK."

'Klaar te verrassen'

Ook Floor van den Brandt heeft zin om haar wereldbekerdebuut te gaan maken in Obihiro. "Ik ben zeker klaar om te verrassen", zegt de sprintster van Team Afterpay net nadat ze met 38,72 de snelste was op de 500 meter.

"Als ik goede races rijd kan ik mij plaatsen voor de World Cups, dat is in ieder geval wel het doel." Volgens Van den Brandt komt haar groei doordat ze trouw is gebleven aan haar team van vorig seizoen. "Het gaf mij heel veel rust dat ik bij hetzelfde team kon blijven. Dat was de vijf seizoenen daarvoor niet het geval. Daardoor heb ik nu een stap kunnen maken."

'Stuk sterker'

Gerben Jorritsma, het jongste lid van TEAMLottoNL-Jumbo, heeft stiekem ook zijn zinnen gezet op een ticket op de kortste afstand. Dit terwijl hij eerder beter uit de voeten kon op de middenafstanden. "Ik ben een heel stuk sterker geworden en dat kan ik goed kwijt op mijn 500 meter. Op de 1000 meter rijd ik teveel op mijn power."

Zijn trainingspartner Stefan Groothuis was het snelst op de kilometer met 1.09,61. "Het ging eigenlijk voor geen meter de eerste weken, maar nu begint het zeker te komen. De bochten moeten nog iets beter en dan ben ik klaar voor de NK."

Snelle Kramer

Verrassingen kun je Sven Kramer en Ireen Wüst niet meer noemen, maar zij lieten zaterdag zien ook klaar te zijn voor de KPN NK afstanden. Kramer reed op zijn thuisbaan een baanrecord van 3.39,65 op de 3000 meter. Daarmee was hij ploeggenoot Wouter olde Heuvel (3.41,32) te snel af.

Ireen Wüst reed een nette 500 meter in 39,31 en was met 1.16,48 de snelste op de 1000 meter bij de vrouwen. Alleen Marrit Leenstra bleef in haar buurt met 1.16,50.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan