Tickets
Shop
Langebaan 17 feb 2024

Jutta Leerdam jaagt in slotrit op titelprolongatie, Tim Prins tegen Jordan Stolz

Het WK Afstanden in Calgary staat zaterdag in het teken van de 1000 meters, de enige individuele afstand van de derde WK-dag. Jutta Leerdam mag haar titel in de slotrit verdedigen met Rio Yamada als tegenstandster. Tim Prins mag zich opmaken voor een duel met Jordan Stolz.

Foto : BSR Agency / Andre Weening

Hoewel de geplaagde Leerdam de afgelopen weken een mediastilte in acht heeft genomen na haar emotionele uitspatting in Salt Lake City, liet ze wel doorschemeren tevreden te zijn over de 500 meter die ze vrijdag reed. Op haar afstand, de 1000 meter, gaat Leerdam opnieuw voor de titel die ze een jaar geleden op imposante wijze won. De vedette van Jumbo-Visma weet precies wat ze moet rijden aangezien ze ingedeeld is op de slotrit met Yamada als opponente.  

De andere favorieten op de kilometer komen in actie voordat Leerdam aan de bak moet. Miho Takagi start in de tiende rit tegen Mei Han, de voorlaatste rit is een Amerikaans onderonsje tussen Britanny Bowe en Kimi Goetz. De andere Nederlandse deelneemsters hebben hun race dan al gereden: Isabel Grevelt in rit vijf tegen Vanessa Herzog en Antoinette Rijpma-de Jong in rit zeven tegen Ellia Smeding. 

De 1000 meter voor mannen bevat ook wat mooie affiches. Jenning de Boo mag wederom vroeg starten, hij komt in de vierde rit aan het vertrek tegen Conor McDermott-Mostowy uit de Verenigde Staten. Kjeld Nuis maakt vervolgens in de negende rit zijn opwachting tegen Hendrik Dombek en is de eerste van de favorieten. Rit tien is een duel tussen Tatsuya Shinhama en Zhongyan Ning terwijl Tim Prins en Jordan Stolz in de laatste race tegen elkaar rijden. 

Naast de 1000 meter wordt de mass start zaterdag verreden met halve finales aan het begin van het programma en de finale aan het eind van de dag. Titelverdedigster Marijke Groenewoud zit in de eerste race, Irene Schouten komt daarna aan de start in de tweede halve finale waar ze is ingedeeld met Ivanie Blondin. 

Bij de mannen verdedigen Marcel Bosker en Bart Hoolwerf de eer voor Nederland. Bosker zit ingedeeld met wereldbekerwinnaar Andrea Giovanini en regerend wereldkampioen Bart Swings. Hoolwerf moet ongeschonden de eindstrijd bereiken en heeft Jae-Won Chung – winnaar van de laatste wereldbeker - als een van zijn belangrijkste tegenstanders. 

De volledige loting voor het WK Afstanden staat hier. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan